Дедалі частіше щороку восени можна побачити, як на базарах продають нашатковану капусту або шаткують одразу при покупцях. Для любителів домашньої квашеної капусти така послуга – знахідка: це значно заощаджує час і сили. Адже основний шмат праці, коли квасиш капусту, – це її нашаткувати. А тут купив готову, посолив і маєш спокій! Хоча не все так просто, як здається на перший погляд. Є кілька причин, чому не варто купувати нашатковану капусту. Тому перш ніж квасити капусту, неодмінно прочитайте.
- Коли найкраще квасити капусту у жовтні і листопаді 2023 року за місячним календарем
Чому не варто купувати нашатковану капусту?
Причина 1: сорт капусти
Не всі сорти капусти підходять для квашення. Одні надто швидко вкисають, гниють, псуються, інші можуть залишатися твердими і несмачними. Для квашення найкраще підходять середньопізні і пізньостиглі сорти капусти, великі, щільні і соковиті. У них підвищений вміст цукру, що необхідно для бродіння. Найпопулярніший сорт капусти для квашення – Слава, Подарунок, Застільний, Флагман, Валентина, Білосніжка, Ювілейний, Білоруська, Женева, Харківська зимова, Тюркіз.
Коли ви купуєте нашатковану капусту, ви не можете бути впевнені, який саме це сорт капусти: пізній, який підходить для квашення, чи середній, давно зірваний, який погано зберігається і його вирішили якнайшвидше спродати.
- Смачна квашена капуста: сім перевірених рецептів від господинь
Причина 2: свіжість капусти
Купуючи нашатковану капусту, ви ризикуєте придбати несвіжу продукцію. Добре, якщо її порізали при вас. А якщо вона вже складена у мішки, ви не можете знати на сто відсотків, шаткували її сьогодні, вчора чи кілька днів тому.
Ще один ризик полягає у тому, що на шаткування недобросовісні продавці можуть відбирати капусту, яка почала псуватися і погано зберігатиметься взимку. Тоді є ризик, що до шаткованої капусти можуть потрапити зіпсовані часточки, заражені грибковими або гнильними бактеріями, шкідниками.
Також не підходить для заквашування щойно зірвана з грядки капуста (вона має відлежатися) та підморожена. Але коли капуста уже пошаткована, ви ніколи не дізнаєтеся, якою вона була до цього.
Причина 3: гігієна
Скажіть, яки ви дбаєте про гігієну перед тим, як готувати їсти? Мабуть, миєте руки, берете чистий посуд, готуєте на чистому столі, підв’язуєте коси… А як ви гадаєте: чи дотримуються такої ж гігієни на базарі, коли шаткують капусту просто неба, одночасно фасуючи її, беручі гроші і даючи решту? Чи впевнені, що машинку для шаткування регулярно миють та дезінфікують? А квашену капусту ми вживаємо здебільшого без термічної обробки, у вигляді салату.
Як вибрати капусту для квашення?
Вибираючи капусту, зверніть у вагу на сорт і зовнішній вигляд головок.
- Для квашення підходить капуста середньопізніх та пізніх сортів, в якій підвищений вміст цукру.
- Хороша капуста при стисканні “пружинить”, головка туга.
- Головки для квашення слід обирати середні і щільні, важкі, без коричневих або чорних ділянок.
- Бажано розрізати качан наполовину. Якщо всередині тонкі листки, то цей сорт підходить для тривалого зберігання: для квашення капусти підійде сорт з товстими, соковитими внутрішніми листками.
- Верхні листки мають бути білими, а не зеленими. Зелене листя потрібно обірвати: воно для квашення не годиться.
- Хоча з іншого боку, добре, коли капусту продають із зовнішніми не обірваними листками: тоді видно, чи бува, капуста не підмерзла, а листки обірвали, щоб це приховати.