Перстач росте у вологих місцях, на луках, болотах, полонинах, у лісах. У давнину висушений калган був у кожному домі, ним лікували людей і тварин.
У перстачі ліку вальні властивості має корінь. Його здебільшого заготовляють восени, миють, обрізають тонкі бічні корінці і висушують. Лікувальні властивості має корінь рослини, якій більше п’яти років (такий корінець на місці зламу переливається фіолетовим кольором). Найчастіше перстач настоюють на горілці.
Як розповів травознай Іван Просяник, колись вірили, що найбільшу силу має корінь калгану, викопаний на Івана Купала. Навіть існував спеціальний рецепт приготування настою, який, крім лікувальної дії, мав ще й приворотну силу. Потрібно було до східсонця знайти калган, викопати корінь, разом зі стеблом залитийого горілкою і загорнути у чорну тканину. Місяць зберігати у льосі. Жінки потай додавали такий настій у напої своїм чоловікам. Тоді чоловік почувався, як орел.
У давнину вірили, якщо корінь перстачу повісити над дверима, то погана людина у дім не зайде або швидко піде звідти. Раз на кілька років корінець замінювали на свіжий, а старий спалювали – ліки з нього не готували.
Нині доведено, що перстач ефективний у лікуванні щитоподібної залози, простатиту, підвищення чоловічої потерції. Його вживають при хронічних колітах, виразці шлунка, внутрішніх кровотечах, жіночих захворюваннях, хворобах печінки, при подагрі та ГРВІ. Якщо довго вживати, можна вилікувати і давнє запалення легень. Також калган п’ють від головного болю, для нормалізації тиску. При регулярному прийомі напій здатний підвищити активність імунної системи. Вважається, якщо вживати настоянку калгану, можна продовжити життя на 25 років.
Рецепт настоянки перстачу від Івана Просяника
Настоювати калган на горілці треба у співвідношенні 1:3 (на 1 частину кореня 3 частини горілки). Для нормалізації і підвищення статевої функції – 1:5. Вживати по 1 ч. ложці 2 рази на день до їди. Перший раз – натщесерце.
Є інший рецепт настоянки: 30 г сушених коренів перемолоти і залити 0,5 л горілки, настоювати у темному місці 30 днів. Пити по 1 ч. ложці 3 рази на день упродовж 30 днів, далі зробити перерву на 10 днів.
Також можна приготувати чай із калганом: залити 1 ч. ложку подрібненого кореня залити 1 скл. окропу, настояти півгодини і можна пити тричі на день.