Торт “Спартак”
Коржі для “Спартака”
- Форма 26 см.
- 1 скл. цукру, 1 яйце, 50 г масла, 6 ст. ложок молока, 1 ст. ложка натурального меду, 2 ст. ложки штучного меду, 1 ч. ложка соди (погашена оцтом).
Усе покласти в каструлю і поставити на парову баню. Постійно помішувати і варити так 30 хв. Дати трохи охолонути (до теплого стану) і додти ще:
- 1 ст. ложку какао якісного, темного, 450 г борошна.
Замісити тісто. Воно має бути м’яке. Може злегка липнути до рук. Можна підсипати трішки борошна при розкочуванні коржів. Поділити тісто на 8 частин (9-й корж вийде із обрізків від коржів). Тоненько розкотити, накрутити на качалку і перенести у змащену маргарином форму. Я робила в формі від тортівниці діаметром 26 см. Тісто розподілити по формі, залишки тіста легенько відрізати ножем і додати до решти тіста. Випікати при температурі 200 °С 5 хв. Коржі легенько відстають, не потрібно використовувати пергамент. Готові коржі складати один на інший.
Порада господині. Раніше заварювала масу для коржів на водяній бані лише до розчинення цукру, кілька хвилин, а цього разу варила пів години. Результат того вартий! Смак виходить більш насичений і колір карамельно-коричневий, тому какао знадобилось лише 1 ст. ложка. Але я використовую польське темне. Звичайного може знадобитися на 1 ст. ложку більше.
Заварний крем
- 0,5 л молока, 2 ст. л борошна, 2 ст. ложки крохмалю (кукурудзяний брала), 150 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 1 яйце.
Усе поставити на вогонь, постійно помішуючи, варити до загустіння. Відставити охолонути до кімнатної температури. Масло і заварна маса мають бути однакової температури. 400-500 г масла збивати 10 хв, щоб масло стало м’яке і побіліло. Додати до нього 3 ст. ложки пудри і збити. Тоді поступово по 1 ст. ложці додати заварну масу і весь час збивати.
Ганаш
- 50 г масла, 1 ст. ложка темного какао (звичайного можна 2-2,5 ст. ложки), 2-2,5 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки сметани.
Усе поставити на вогонь, помішуючи довести до кипіння.
Перемазати коржі кремом. Прикрасити за бажанням. Я поливала ганашем. Готовий торт має постояти кілька годин, щоб просочитися. Тоді він стане м’якесенький і його можна буде їсти навіть губами.
Рецепт Іванни Луць. Готувала і фотографувала Богдана Крамар
Читайте також інші перевірені рецепти “Спартака” від господинь:
- Справжній торт “Спартак” – без меду. На смак нагадує цукерки
- Торт “Спартак” литий. Простіший і смачніший, ніж класичний!
Post Views: 51