Торт “Спартак” – це не торт, а шедевр. Він дуууже смачний! Так, розкотити і спекти 30 коржів – непросте завдання, тільки для витривалих господинь. Але це, повірте, того варте! Варто спробувати спекти хоча б один раз! Такий “Спартак” – гордість господині.
Торт “Спартак” на 30 коржів
Порада: розкочуйте коржі через пергамент, і бажано тісто тримати на водяній парі, – так легше розкочується.
Коржі для торта “Спартак”
- Форма 18 см.
- Тісто: 2 яйця, 100 г масла, 120 г меду, 200 г цукру, 1 ч. ложка соди, 50 мл олії, 60 г какао, 500 г борошна (+30 г на припудрювання).
У каструлю з товстим дном покласти масло, мед, яйця, цукор, олію, соду, какао – перемішати, варити на маленькому вогні до закипання. Зняти з вогню, одразу поступово ввести борошно, перемішуючи лопаткою. Потім викласти на стіл, замісити до однорідності. Не забивайте борошном! Тісто має бути м’яке, а коли захолоне – ще загустіє.
Щоб коржі були однакової товщини, зважити все тісто і розділити його на 30 рівних частин. З кожної частини зробити кульку. Покласти одну кульку на пергамент, накрити ще одним аркушем і тоненько розкотити. Зняти верхній пергамент, обрізати краї, зайве тісто забрати. Проколоти виделкою.
Пекти при 180 ОС буквально по 2 хвилини кожен корж. Тому можна спочатку розкотити всі коржі, а потім випікати їх один за одним.
Заварний крем
750 г молока, 60 г борошна, 60 г крохмалю, 2 яйця, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 2 мл горілки, 500 г масла.
У сотейник налити молоко, цукор, ваніль, яйця, крохмаль, борошно, ретельно перемішати, можна збити блендером, щоб не біло грудочок. Варити, постійно помішуючи, до загустіння.
Зняти з вогню, накрити плівкою, охолодити до кімнатної температури. Збити масло до побіління, потім по ложці ввести заварний крем. Наприкінці додати алкоголь (на бажання).
Зібрати торт “Спартак”
Тортівницю, на якій збиратимете торт, змастити кремом, щоб закріпити коржі. Рівномірно розподілити крем: на кожен корж іде приблизно 2 ст. ложки крему.
Останній корж покласти бульбашками донизу, щоб торт зверху був рівним. Покласти зверху тягар (пласку тарілку) і залишити на 2 год у теплі.
До залишків крему додати крихти з 1 коржа і перемішати. Цим кремом змастити боки торта. Верх полити шоколадною глазур’ю. Поставити торт на ніч (мінімум на 6 год) у холодильник.
Глазур
2-3 ст. ложки цукру, 50 г молока, 20 г какао, 2 ст. ложки олії – проварити, постійно помішуючи, до бажаної консистенції і кольору. Зняти з вогню, додати набряклий желатин (1 ч. ложку желатину залити водою, щоб покрила, залишити, щоб набух). Розміщати. Ледь теплим покрити торт і поставити в холодильник
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Валентина Янчук
Читайте також інші перевірені рецепти “Спартака” від господинь:
- Справжній торт “Спартак” – без меду. На смак нагадує цукерки
- Торт “Спартак” литий. Простіший і смачніший, ніж класичний!