Домашній фруктовий чай
Листя будь-яких фруктових дерев та ягідних кущів (мені подобається листя вишні, малини смородини, лісової суниці, яблуні, груші) та іван-чаю.
Краще окремо робити чай із різних видів листя (обов’язково підпишіть готовий чай!), а потім змішувати собі до смаку.
Зібрати листя, помити, висипати на рушник, щоб підсохло від води, скласти в пакет і покласти на кілька днів у морозильну камеру. Далі дістати, перемолоти на м’ясорубці крізь решітку з ВЕЛИКИМИ отворами. Скласти в емальовану або скляну ємність і щільно накрити кришкою (шар перекрученого листя має бути мінімум 10 см). Залишити на 4-7 год у теплому (мінімум 24 ОС, краще – 25-27 ОС) приміщенні. Десь через 4 год відкрити кришку: якщо є приємний фруктовий солодкий запах – це свідчить про те, що все гаразд і відбувається ферментація. Якщо ще не пахне – потримати ще годинку. Але не перетримати: якщо запах стане кислуватим, то чай не буде сильно ароматним. Треба зловити момент, коли листя має максимальний аромат. Дуже гарно пахне – тоді викласти чай на деко, застелене пекарським папером, і сушити при 100 ОС (із привідкритими дверцятами) близько 2-3 год залежно від кількості чаю. Кілька разів під час сушіння перемішувати. Чай готовий, коли потемніє, а гранули стануть сухими (але не пересушіть!). Потім чай разом з папером покласти на столі і залишити ще на 2 тижні, один раз на кілька днів перемішувати. Виходить гранульований чай. Потім зберігати його у контейнерах або скляних банках.
Вишневий чай – найароматніший, має смак вишні і кісточок. Яблучний – має фруктовий аромат, грушевий – із солодкуватим смаком і фруктовим запахом. Малиновий – нагадує зелений чай і має кислинку, а смородиновий – має гарний аромат смородини.
Можна до гранульованого листяного чаю додати пелюстки висушених квітів (просто висушити їх окремо, а потім змішати).
Читайте також:
-
Підвищить тонус і зміцнить імунітет чай із гілочок вишні, малини та ожини
-
Домашній чай “Спогад про літо”. Від нього в захваті усі колеги!