Торт “Мідний вершник”
Форма 24Х24 см. Тісто 1 (медове): 2 яйця, 1 скл. цукру (200 мл), 100 г масла, 2 ст. ложки меду, 1,5 ч. ложки соди, борошно (тісто має бути, як на вареники).
Тісто 2 (макове): 3 яйця, 1 ч. ложка амонію, 250 г цукру, 250 мл сметани, 250 г сухого маку (перемолоти), 250 г борошна.
Крем: 500 г масла, 500 мл вареного згущеного молока, 1 скл. волоських горіхів, 1 ст. ложка коньяку.
Глазур: 2 ст. ложки какао, 50 г масла, 1 ст. ложка цукру, 4-5 ст. ложки сепараторної сметани (перемішати і довести до кипіння, не кип’ятити).
Медові коржі
Розігріти на водяній бані цукор, масло вершкове, мед, постійно помішуючи, щоб розчинився цукор. Додати збиті виделкою яйця, швиденько розмішати вінчиком. Додати соду (не потрібно її гасити оцтом), постійно помішуючи, варити ще 5-7 хв. Утворюється пінка, так повинно бути.
Зняти з водяної бані, дати вистигнути до кімнатної температури.
Далі необхідно додати просіяне борошно, замісити ніжне тісто, як на вареники. Залишити у холодильнику на 1 год (я випікала одразу). Поділити на 6 частин, розкочувати тонко на пергаменті.
Випікати при температурі 180 ОС до зарум’янення (десь по 4–5 хв). Печеться швидко!
Маковий корж
Розчинити 1 ч. лож. амонію у сметані. Збити яйця з цукром, додати мелений мак, просіяне борошно, сметану з амонієм. Тісто нагадує густу сметану. Випікати при 180 ОС 15 – 17 хв, перевірити зубочисткою. Коли охолоне, розрізати навпіл.
Крем
Збити окремо згущене молоко і масло, потім по ложці додавати молоко в збите масло, коньяк. Горіхи підсушити у духовці, посікти ножем або за допомогою качалки.
Зібрати торт: 2 медові коржі, крем, маковий корж, крем 2 медові коржі, крем, маковий корж, крем, 2 медові коржі. Можна зробити 3 медові коржі, 1 маковий і 3 медові (як на фото). Кожен шар крему посипати горіхами. Залишити торт на ніч у холодильнику.
Рецепт Тані Козак, пекла і фотографувала Наталя Іськів
Спробуйте також приготувати: