Торт грильяжний “Криворіжанка” – авторський рецепт

Пропонуємо вашій увазі незвичайний рецепт грильяжного торта. Смачний, ніжний, із хрустким горіховим коржем!

“Рецепт мій, тобто авторський, – розповідає господиня, – тому і торту дала назву “Криворіжанка”, бо я родом з Кривого Рогу”.

Торт грильяжний “Криворіжанка”

Темний корж

  • Форма 24 см.
  • 1 скл. йогурту або сметани (у мене був йогурт кремовий натуральний без домішок), 1 скл. цукру, 1/2 б. згущеного молока (приблизно 200 г), 4 жовтки, 2 ч. ложки розпушувача для тіста, 2 ст. ложки какао з невеликою гіркою, 1,5 скл. вівсяного борошна, 1/2 скл. кокосового борошна.
Жовтки, йогурт (сметану), цукор, згущене молоко змішати до однорідності. Просіяти вівсяне борошно, какао і розпушувач, додати кокосове борошно. Усе добре перемішати і всипати в рідину. Змішати до однорідності. Тісто виходить трохи густіше за сметану.
Викласти у форму діаметром 24 см і випікати при температурі 180 °С до сухої зубочистки. Приблизно 45 хв. Дивіться по своїй духовці. Може скорше, може довше. Готовий корж викласти з форми і дати повністю вистигнути. Потім розрізати надвоє.

Грильяжний корж

  • 4 білки, 2/3 скл. цукру, 2/3 скл. мелених горіхів (у мене арахісове борошно), 1/3 скл. кокосової стружки. Тобто до горіхів досипати кокосову стружку до повної склянки.
Білки збити з цукром до крутих піків, цукор додати потроху, щоб він добре розтанув у білках. У збиту білкову масу додати горіхово-кокосову суміш і легенько перемішати. Викласти у форму і сушити в духовці при 120°С приблизно 2,5 години. Висушений корж залишити до повного охолодження у духовці. Краще пекти-сушити ввечері і залишити до ранку.
Грильяжний корж можна пекти за декілька днів до складання торту, нічого йому не буде, а може ще й ліпше так. Саме так робила: коли був вільний час приготувала грильяжний корж, а потім пекла основний корж.

Крем для торта

  • 400 г масла (82%), 0,5 б. згущеного молока, 2-3 ст. ложки какао. Масло і згущенка – кімнатної температури.
Трохи збити масло, потім додати какао і згущенку.

Зібрати торт

Просочити темні коржі звичайним сиропом (на 1 скл. води – 1 ст. ложка цукру). Сиропу піде на просочування – 3/4 скл. На нижній вже просочений темний корж викласти частину крему, потім грильяжний корж, знову крем і накрити другим просоченим темним коржем. Зверху обмазати рештою крему. Залишаю на кілька годин торт на кухні. Потім потерти зверху трохи шоколадом і поставити на ніч в холодильник. На ранок можна подавати до чаю або на святковий стіл.
Автор рецепту і фото – Наталія Витягловська
Радимо також інші перевірені рецепти грильяжного торта:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook