Натуральний мармелад із порічок
- 400 г соку порічок (смородини, вишень або журавлини, апельсинового соку), 200 г цукру, 3 ч. ложки (1 п. 8 г) агар-агару.
У свіжо вижатий сік (перемолоти ягоди і перетерти через сито, відміряти 400 г) додати агар, залишити на 30 хв. Підігріти, помішуючи, додати 200 г цукру, довести до кипіння і зняти з вогню. Через 5 хв вилити у форму, застелену харчовою плівкою. Залишити до охолодження., порізати, зберігати у холодильнику. Мармелад виходить щільний, добре ріжеться на шматочки, до зубів не липне. Цукром можна не обсипати.
Порічкове варення-желе на зиму
- 1 кг порічок, 1 кг цукру, 1 скл. води.
Ягоди помити, обірвати з гілочок, засипати у каструлю, додати 1 скл. води, довести до кипіння, перетерти через сито. До соку додати цукор і варити на середньому вогні після закипання 30 хв. Розлити у стерильні банки, закрутити, перевернути, вкутати. Виходить дуже ароматне желе, яке чудово підходить для приготування різних десертів: тортів, пирогів, бісквітних рулетів. А ще його смачно їсти просто так із млинцями або булкою.
Королівський пиріг
- 5 яєць, 200 г цукру, 150 мл олії без запаху, 150 мл гарячої води, 300 г борошна, 2 ч. ложки розпушувача, 80 г меленого маку.
- Начинка: 1,5 кг яблук, 150 г червоних порічок або смородини, 2 ст. ложки цукру.
- Можна зробити з іншими фруктами і ягодами: персиками, сливами, чорницею, малиною. До яблук можна додати корицю або цедру лимона.
- Форма 25Х35 см.
Яблука помити, порізати тонкими скибочками, ягоди зняти з гілочок. Форму застелити пергаментом, добре змастити м’яким маслом, посипати сумішшю цукру і ванільного цукру. Приготувати тісто: білки збити з дрібкою солі до стійких піків. Жовти збити з цукром до побіління, на припиняючи збивати, тонкою цівкою влити олію, а потім гарячу (не теплу, а гарячу!) воду. По черзі додавати просіяне борошно і білки, акуратно вимішувати ложкою. 1/3 тіста відлити, змішати з маком. У форму на цукор висипати 2/3 ягід, 1/2 яблук, решту ягід. Вилити макове тісто, викласти решту яблук, вилити біле тісто. Розрівняти, поставити у розігріту до 170 ОС духовку, пекти 30-50 хв. Дістати, дати охолонути у формі 15 хв, потім перевернути на дошку, зняти пергамент. Можна посипати цукровою пудрою.
Тарт із сиром та порічками
- Тісто: 130 г борошна, 50 г цукру, 100 г масла, дрібка солі.
- Начинка: 200 г сметани, 150 г м’якого ніжного сиру (маскарпоне, але можна і домашнього пастоподібного), 2 яйця, 2 ст. ложки крохмалю, 40 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 200 г порічок.
- Форма 23–26 см.
Змішати всі продукти для тіста, замісити, покласти в холодильник на 30 хв. Викласти у форму, сформувати високі бортики, наколоти виделкою, поставити у розігріту до 180 ОС духовку на 10 хв. Змішати всі продукти для начинки. Дістати підпечену основу, посипати половиною порічок, залити начинкою, викласти решту ягід, пекти 45 хв. Дуже смачний, ніжний і ароматний тарт.
Настоянка порічково-медова
- 500 г порічок, 1 ст. ложка меду, 1 л горілки.
Порічки помити, скласти у 3-літрову банку (з гілочок можна не обривати), додати мед, залити горілкою. Не збовтувати! Закрити кришкою і поставити у темне прохолодне місце на 2 тижні. Відтак процідити і можна пити. Виходить напій розкішного кольору, ароматний, кисло-солодкий. Якщо любите солодкий – додайте одразу 0,5 скл. цукру. Наливка досить міцна (градусів 30), але смаку горілки не відчувається.