Часниковий соус з аґрусом і кропом
1 кг аґрусу, 200 г зелені кропу, 100 г часнику.
Промити зелений аґрус, кріп, часник. Усе перемолоти, перемішати, викласти в банку. Зберігати в холодному місці. Перед подачею додати цукру до смаку. Подавати до м’ясних страв.
Аґрус із хроном
200 г коренів хрону, 250 г аґрусу, 200 г води, 100 г цукру.
Хрін вимити, почистити, дрібно натерти. Аґрус вимити і протерти через сито. Змішати хрін та аґрус, додати 200 г води і 100 г цукру, розкласти приправу в банки, закрити кришками, зберігати у холодильнику. Подавати до м’ясних страв.
Паста із часникових стрілок та аґрусу
1 кг стрілок часнику, 1 кг зелених ягід аґрусу, 300 г зелені коріандру, 300 г зелені кропу, 100 г олії, 50 г води, сіль.
Зелень кропу та коріандру промити та подрібнити. Стрілки часнику та аґрус вимити й перемолоти, додати подрібнену зелень, сіль, олію та перемішати. Готову приправу розкласти в чисті маленькі баночки, закрити кришками. Зберігати в холодильнику.
Аджика з аґрусу
3 скл. аґрусу, 1 перчина, 0,5 гострої перчини, 5 зубців часнику, 5-7 стебел базиліку, сіль, 2-3 ст. ложки олії, зелень (петрушка, м’ята).
Усе помити, почистити, перемолоти блендером, додати сіль, олію, зелень, скласти у банки, зберігати в холодильнику. Дати настоятися кілька днів перед уживанням.
Чатні з аґрусу
170 г цукру, 500 г аґрусу, 1-2 жмені смородини, 1 цибулина, 1 ч. ложка свіжого імбиру, 1 перець чилі, 170 мл води, 170 мл оцту (9%), сіль.
Порізаний аґрус і цибулю скласти у каструльку, додати води, варити до мякості. Додати роешту подрібнених складників. Варити, доки соус загусне. Перемолоти, перетерти через сито (на бажання), розлити у банки, закрутити. Соус кисло-солодкий, з гостринкою, тонким ароматом ягід.