Тісто для вареників
1 кг борошна, 1 яйце, 1 ст. ложка олії (або масла вершкового, навіть буде краще), 2 ч. ложки солі, 1 скл. (250 мл) молока, 1 скл. води, невелика щіпка сухих дріжджів (якщо хтось вважає, що це абсурд, – не додавайте, але моя мама завжди додає). Дріжджі не дають смаку, просто трошки змінюють текстуру тіста, вона більш оксамитова.
Закип’ятити воду і з’єднати з молоком (суміш повинна бути добре теплою). Відкласти добру жменю борошна для підсипання тіста. До решти борошна додати яйце, олію, сіль і дріжджі, поступово додати воду з молоком і замісіть тісто. Відкласти на пів години, накривши мискою. Можна відкласти навіть на цілу ніч в холодильник, обгорнувши харчовою плівкою. Начинка може бути будь-яка (ми любимо з картоплею). Варити готові вареники 2-3 хвилини в підсоленій воді з 2-3 ст. ложками олії (вони не будуть злипатися). Можна заморожувати і готові вареники, і саме тісто.
Рецепт і фото Надії Тимків
Спробуйте також приготувати:
Заварне тісто для вареників, пельменів і чебуреків. Еластичне, смачне, а в морозилці не тріскається!