Тертий пиріг
Тісто: 200–250 г маргарину (або масла), 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. ложки соди або 1 ч. ложка розпушувача, 1 ст. ложка лимонного соку або домашнього яблучного оцту, 2 ст. ложки майонезу або олії (можна сметани – тоді пиріг буде менш кригкий), 2,5–3 скл. борошна.
Начинки: будь-яке повидло або нерідке варення (краще з кислинкою); ягоди (заморожені або свіжі, але їх краще пересипати крохмалем і цукром, щоб не стекли соком); порізані шматочками фрукти; повидло, а зверху фрукти; шар повидла, а зверху шар солодкого сиру з цедрою апельсина; варення з додаванням горіхів і січеного шоколаду; макова начинка; терті яблука з цукром і крохмалем.
У миску насипати борошно, змішати із содою або розпушувачем, додати потертий маргарин, перетерти руками на крихти. Додати збите з цукром яйце, майонез, лимонний сік, вимішати. За потреби, додати трішки борошна, але не багато, щоб тісто не було туге. Розділити його навпіл: половину покласти в торбинці в холодильник, а половину розділити на менші кульки (2-3, щоб швидше затверділи) – в морозилку. Тісто з холодильника розподілити по дну форми (краще застелити пергаментом) тонким шаром, рівномірно викласти начинку, потерти тісто з морозилки. Запікати при 190–200 ОС приблизно 20 хв. Охолодити, порізати скибками. Можна пекти у круглій формі і різати сегментами, як торт, або у прямокутній – і різати квадратами або ромбами, як або печиво.