Коровай – це не просто страва на весіллі, а головний символ, який уособлює сімейне щастя, злагоду, вірність та розуміння між молодятами.
Пекти коровай мали право тільки щасливі у шлюбі жінки, аби передати свій сімейний добробут молодятам, щоб і вони щасливо прожили довгий вік у парі.
Замішування і випікання короваю супроводжувалося цілою низкою ритуалів, дій, спеціальних пісень і приповідок. Особливе символічне значення мало прикрашання короваю, де кожна оздоба має глибоке сакральне значення, побажання молодій парі.
Коровай обов‘язково оздоблюють фігурками з тіста:
- колосками пшениці, що втілюють достаток та добробут у сім‘ї, мир;
- гілочками калини, символу вірності, дітородіння; трояндами, що символізують кохання;
- косами, які означають нерозривний зв’язок подружжя;
- фігурками лебедів, символів вірності.
За тим, який вдасться весільний коровай, пророкували майбутню долю подружжя. Вважалося, що чим більший і рівніший коровай, тим щасливішим та багатшим буде подальше життя молодої сім‘ї.