Квашена капуста по-грузинськи – не звичайний рецепт. По перше, вона кваситься великими шматками, а не шаткується. А по-друге, до неї додається буряк. Тому капуста виходить красивого бордового кольору.
Цей рецепт мені дістався від свекрухи. Вона 25 років прожила у Грузії. Смачнішої капусти, ніж у свекрухи, я зроду не їла!
Смачним у цій страві виходить все: і квашена капуста, і буряк, і часник! Смачно, якщо порізати маленькими шматочками і полити олією з часником. Але так само смачно їсти без нічого, просто до картоплі! Ароматна і хрумка, а скільки вітамінів у цій капусті!
Одне слово, всім рекомендую цей рецепт квашеної капусти по-грузинськи!
Квашена капуста по-грузинськи
- 3 кг капусти (маленькі головки), 1,5 кг буряку (яскравого), 3 гострі перчини, 2 головки часнику, 2 пучки селери (не використовувати іншу зелень), 120-130 г солі (приблизно 3 ст. ложки з великим чубком), 2 л води.
Для приготування квашеної капусти по-грузинськи підійде капуста зимових сортів, зі щільною головкою і твердими листками. Але обирати потрібно саме маленькі капустинки, щоб шматки були акуратної форми і листочки трималися купки.
Воду довести до кипіння, розчинити в ній сіль, повністю охолодити. Спробувати на смак: має бути солоніша за морську воду. Капусту розрізати навпіл разом із качаном, потім кожну половину розрізати ще на 3 шматки. Буряк порізати тонкими пластинами, часник крупними шматками, перець кільцями.
Викласти у велику каструлю шарами: буряк, капуста, буряк, часник, перець, селера (пом’яти руками), шари повторити, залити холодним розсолом, щоб покрив. Залишити у кухні. На п’ятий-сьомий день поставити у холодильник і вже можна куштувати. У холодильнику можна зберігати до 3 місяців.
Смачно їсти без нічого. Можна зробити салат, порізавши шматочками і поливши олією з часником. Розсіл смачно додавати до борщу.
Також радимо спробувати приготувати квашену капусту за іншими оригінальними рецептами:
- Капуста квашена з горілкою – хрумка і смачна
- Квашену капусту закручую металевими кришками. Тоді вона хоч рік, хоч два не перекисає – як свіжа!