Картопляна запіканка з фаршем
5 великих картоплин, 0,5 кг фаршу, 1 цибулина, 2 скл. молока або нежирних вершків, 3 ст. ложки масла, 3 ст. ложки борошна, 200 г твердого сиру, сіль і перець.
Картоплю нарізати тонкими скибочками. Обсмажити фарш, окремо – подрібнену цибулю, перемішати. Форму змастити олією, викласти шар картоплі, посолити і поперчити, половину фаршу, посолити і поперчити, шар картоплі, посолити, поперчити, решту фаршу і картоплі. Розтопити масло, додати борошно, сіль і перець, розмішати. Продовжуючи помішувати, влити молоко і поварити до загустіння, вилити на запіканку, посипати тертим сиром. Накрийте фольгою і випікати при 175 ОС близько 1 год 20 хв.
Картопляні зрази
10 картоплин, 1-2 яйця, 1-2 ст. ложки борошна, 5 ст. ложок крохмалю, 1 цибулина, 400 г печериць, сіль перець.
Картоплю відварити. відцідити, потовкти, додати яйця, борошно, крохмаль, сіль, перець, перемішати. Обсмажити на маслі цибулю і подрібнені печериці (окремо). Сформувати зрази з грибною начинкою, посмажити з двох боків на олії.
Картопляний пиріг
0,5 кг курячого філе, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 1 п. замороженої суміші овочів (400 г), 2 ст. ложки сового соусу, 0,5 скл. бульйону. Картопляне пюре: 6 картоплин, 4 ст. ложки масла, 150 мл молока, 50 г твердоо сиру.
Філе порізати скибками, обсмажити, додати цибулю і часник, обсмажити, влити соєвий соус і бульйон, додати заморожені овочі, сіль і перець. Зверху викласти картопляне пюре рівним шаром, поставити у духовку на 40 хв.
Картопляні чипси
Картоплину овочерізкою нарізати на тоненькі скибочки (десь по 1 мм товщиною). Замочити в холодній воді на 1 год, добре протерти паперовим рушничком, щоб зовні не було вологи. Розкласти одним шаром на тарілку, застелену пергаментом, поставити в мікрохвильовку на 2 хв на максимум. Якщо м’які, перевернути і готувати ще 2 хв. Готові чипси посипати паприкою або карі і сіллю.
Котлети з картопляного пюре
600-700 г картопляного пюре, 200 г твердого сиру, 1 яйце, 4-6 ст. ложок борошна, 2 зубці часнику, 100 г шинки, 75 г панірувальних сухарів.
Усе перемішати, за потреби додати ще борошно, запанірувати в сухарях, посмажити на олії.
Картопляний рулет
Тісто: 600 г картоплі, 2,5 скл. молока, 3 яйця, 1 скл. борошна, 1 ч. ложка кмину (на бажання), 2 ст. ложки панірувальних сухарів, 50 г масла, сіль, перець. Начинка: 500 г фаршу (можна зробити наполовину з грибами), 1 цибулина, 150 г плавленого сиру, 2 ст. ложки майонезу, зелень.
Для тіста все збити, вилити на деко, застелене просиліконеним папером, змащене маслом, посипане сухарями. Тісто посипати кмином (на бажання). Випікати у розігрітій до 180 ОС 20-25 хв (до готовності і рум’яності). Для начинки обсмажити фарш, гриби, цибулю, все перемішати. Спечений корж перекинути на стіл, застелений фольгою (верхнім боком донизу). Викласти начинку, потерти сир, посипати зеленню. Загорнути рулетом (обережно, тісто дуже ніжне!), загорнути щільно у фольгу, випікати ще 15-20 хв.
Печена картопля “Як з багаття”
1 кг картоплі, 2 ст. ложки солі, 3 ст. ложки борошна, 100 г масла.
Картоплю у лушпинні ретельно вимити, не сушити, скласти у пакет, всипати сіль і борошно, зав’язати край, потрусити, щоб весь покрився борошном. Викласти на деко, поставити у розігріту до 200 ОС духовку, готовність перевірити зубочисткою. Печеться близько 1 год. При подачі можна розрізати, покласти всередину шматочок масла, січну зелень або сир зі сметаною і часником. Картопля виходить з хрумкою скоринкою зовні і дуже ніжна всередині.