У ресторані “Золотий камінь” (його облаштовано у справжньому підземеллі) ми смакували тамтешній кебаб. У Кападокії кебабом називають щось середнє між добре відомими нам горщиками та азербайджанським люля-кебабом: із кількох видів м’яса готують фарш, виробляють ковбаски й випікають їх на вогні.
Мевлют Акюріп, шеф-повар “Алтин оджак ресторан” пояснив нам, що особливістю їхньої кухні є вклика кількість перцю в стравах, найсвіжіші овочі й використання вуглин для домлівання страви у горщику. Поділився він й оригінальним рецептом турецького кебабу.
Традиційний турецький кебаб
На 4 порції потрібно 800 г м’яса (баранини і телятини), 50 г сала (додала на свій смак для соковитості), 2 цибулини, мелений чорний перець, сіль, зелень (петрушка і м’ята), для прикрашання зелена цибуля, зелень петрушки, сушений барбарис.
- Із м’яса видалити всі прожилки і разом з частиною сала двічі пропустити через м’ясорубку.
- Цибулю посікти, з’єднати з м’ясом, приправити спеціями, на бажання додати дрібно порізану зелень. Фарш ретельно вимішати, потім відбити, кидаючи в глибоку миску. Відтак поставити у холодильник на 30-40 хв.
- Заздалегідь підготувати тарілку з розведеним у холодній воді оцтом. Умочивши руки в тарілку з водою, сформувати з фаршу ковбаски завдовжки 10-15 см і завтовшки 3 см. Натягнути ковбаски на шпажки, стежити за тим, щоб на ковбасці не з’явилися тріщинки.
- Підготовлені кебаби ліпше обсмажити над вуглинами. У домашніх умовах їх можна приготувати в духовці, нагрітій до 200–250 градусів. Для цього треба розкласти їх на решітці й підставити під них бляшку для стікання жиру. Запікати кебаби не менш як 20 хв, періодично перевертаючи їх.
- Готують кебаби і на сковорідці. Обсмажують їх з усіх боків до готовності й відразу ж подають до столу, посипавши меленим сушеним барбарисом або фенхелем, дрібно нарізаним зеленою цибулею і зеленню.