Три оригінальні рецепти святкових пирогів з ревенем

До вашої уваги три рецепти пирогів, які згодяться навіть для святкового столу: плетений пиріг з ревенем та білим шоколадом, штрудель з яблуками, ревенем, родзинками і горіхами та пиріг-тарт з ревенем і меренгою.

Плетений пиріг

Тісто (на 2-3 рулети): близько 1 кг борошна, 60 г манки, 600 г молока, 16 г сухих дріжджів або 50 г пресованих, 1 ч. ложки солі, 150 г цукру, 100 г масла.

Начинка: 1 плитка білого шоколаду (не пористого), 8-10 стебел ревеню, 400 г полуниці, 1 скл. цукру, 40 г манки. Можна роби без полуниці – теж смачно, або з іншими начинками: вишнями, яблуками, маком тощо.

У тепле молоко з 1 ст. ложкою цукру додати дріжджі, залишити на 40 хв у теплому місці. Додати решту продуктів, замісити тісто, підсипаючи борошно. Останнім додати м’яке масло, за потреби ще вимісити з борошном. Тісто має бути м’яке, не забите. Накрити плівкою, поставити у тепле місце приблизно на 1 год. Має вирости у 2 рази. Прим’яти тісто і поставити ще на 1 год у холодильник. Після цього можна формувати пиріг.

Начинка. Шоколад дрібно порізати. Почищений ревінь порізати кубикаи і засипати цукром. Полуницю порізати, засипати цукром. Залишити на 30 хв. Потім відкинути на друшляк, щоб відцідити весь сік.

Тісто розділити навпіл (вийде 2 рулети), злегка розкотити пластом, розтянути руками у прямокутник, викласти на деко, надрізати по краях трохи навскоси смужки (завдовжки приблизно 1/3 ширини, шириною десь 3 см) – дивіться фото. Посередині посипати манкою, викласти ревінь, на нього – половину шоколаду, полуницю і решту шоколаду. По черзі накладати смужки тіста на начинку. Дати підрости 30 хв. Випікати при 180 ОС. Готовий пиріг змастити маслом і накрити рушником. Або перед випіканням змастити збитим яйцем.

Штрудель з яблуками, ревенем і родзинками

На 2 штрудлі: 1 п. готового тіста філо (у мене 400 г, 10-11 листків), 4 яблука, 6-8 гілочок ревеню, 150 г родзинок, 150 г горіхів, 2-3 ст. ложки панірувальних сухарів, цукор за смаком, 100-150 г масла, яйце для змащування.

Тісто філо продається у більшості супермаркетів поряд із листковим тістом і подекуди коштує дешевше. Тісто треба завчасно дістати з морозилки, покласти на стіл, щоб розтануло, але упаковку не розкривати: тісто швидко висихає і стає крихке. Тісто розморожується приблизно 2 год. У такому вигляді у мене лежало добу (в холодильнику) – було як свіже!

Приготувати начинку. Яблука порізати кубиками, ревінь почистити і порізати кубиками (завбільшки, як яблука), родзинки запарити, горіхи посікти. Усе перемішати з панірувальними сухарями та цукром, можна додати корицю, ванільний цукор.

Масло розтопити, змастити ним листки тіста, накладаючи їх один на один, але з невеликим відступом від краю (десь 5 см) (кожен наступний листок класти на 5 см далі, щоб збільшити площу коржа). Для одного штруделя треба 5-6 листків тіста покласти один на один. Викласти половину начинки, рівномірно розрівняти по поверхні, не доходячи до краю 2-3 см, посипати цукром. Накласти (загорнути) краї, скрутити рулетом, змастити збитим яйцем або жовтком. Так зробити і другий рулет. Випікати при 170 ОС до золотистої скоринки, приблизно 30 хв.

Цей штрудель смакує і теплим, і холодним, і на наступний день. Чудово ріжеться: крихкий лише верхній корж, а начинка не розсипається, скибочки тримають форму при нарізанні. Рецепт і фото Інни Семенюк

Пиріг з ревенем та меренгою

Форма 24-26 см. Тісто: 200 г борошна, 100 г холодного масла, 40 г цукру, 50 г сметани, 2 жовтки, 5 г розпушувача. Начинка: 400 г почищеного ревеню, 1-2 ч. ложки цукру, 1-2 ч. ложки ванільного цукру. Меренга: 120 г білка (~з 4 яєць), дрібка солі, 200 г цукру, 2 повні ч. ложки крохмалю.
Змішати борошно з розпушувачем, потерти холодне масло і змішати з борошном у крихту. Додати решту інгредієнтів і швидко замісити тісто, замотати у плівку і поставити на 15 хв в морозилку. Очищений ревінь нарізати невеличкими кусочками, додати цукор, розмішати і залишити. Тісто дістати, розкотити і викласти у форму з бортиками, поколоти і поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 20 хв (щоб почав зарум‘янюватись). Тим часом зробити меренгу: збити білки з цукром до стійких піків, в кінці додати крохмаль. Дістати корж, на нього викласти ревінь, а зверху меренгу. Зменшити температуру до 150 градусів і випікати 30-40 хв. Рецепт і фото Оксани Білінської

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook