Сумах – дуже популярне в озелененні дерево або кущ (це залежить від формування). Його люблять за красиві червоні свічки, які залишаються на дереві навіть взимку. А ще за велике декоративне листя, яке восени стає дуже яскравим, жовто-багряним.
Але є ще одна причина любити сумах. Це дуже популярна у східних країнах пряність червоно-бордового кольору з в’язким, кислуватим смаком, але без вираженого запаху. Він додає стравам кислинки і рожевого кольору.
Учені стверджують, що там, де ми зараз застосовуємо оцет і лимон, у Древньому Римі використовували сумах. Його застосування подібне до барбарису, однак останній має більш виражений ягідний смак. В Україні ці прянощі ще не дуже поширені, але їх варто скуштувати.
Слід зауважити, що в кулінарії застосовують плоди лише одного з видів сумаху – червоно-бордового, який ще називають оцтовим деревом. Решта – отруйні!
Свіжий і придатний до вживання сумах має яскравий рубіновий колір. Якщо спеція втратила колір, стала тьмяною – вона вже зіпсована.
В які страви можна додавати сумах
- Сумах додають до птиці, бобових, овочів і круп. Він смакує у соусах, заправках, консервів. Посипати сумахом варто шашлик, кебаб, додавати до маринадів для м’яса.
- Страви, приготовані на грилі, гарно поєднується із соусом із йогурту і сумаху. Такий соус гармонує і як заправка до салатів. Застосовують також під час виготовлення ковбас, сирів, начинок і фаршів, а також напоїв, десертів і плову.
- Сумахом можна посипати гарячі або холодні страви перед тим, як подавати на стіл. Це не лише надає приємної кислинки, а й прикрашає страву – виглядає, як яскрава рубінова крихта.
- Всі любителі незвичайних та оригінальних смаків додають сумах у свої бутерброди. Для цього просто досить щедро посипати його зверху.
- Всім любителям копченого сала, напевно, сподобається новий смак улюбленого делікатесу, якщо його покласти на скибку чорного хліба і посипати зверху сумахом.
Як зробити сумах своїми руками
Роблять спецію сумах з мелених дозрілих ягід червоного кольору, які збирають з оцтового дерева зазвичай наприкінці вересня.
Щоб зробити приправу плоди треба висушити і подрібнити до стану порошку. Сушити можна прямо на гілочках, розвішавши їх у теплому добре провітрюваному не дуже сонячному місці, захистивши від комах і птахів марлею. Також плоди можна зняти, промити та підсушити в духовці або на піддоні сушарки для ягід та фруктів.
Подрібнити висушені плоди можна за допомогою кавомолки або блендера.