Побалуйте себе смачненьких без жодних докорв сумління! Такі солодощі можна їсти і тим, хто на дієті, і тим, хто дотримується посту, і навіть дітям!
Фітнес-батончики
2 скл. вівсяних пластівців швидкого приготування, 5 ст. ложок кунжуту, по 1 банану, груші (або яблуку) і лимону (треба сік і цедра), по 100 г кураги, чорносливу й інжиру або фініків, 50 г цукру (краще коричневого). Можна додати горіхи, насіння льону, соняшника.
- Ошпарені окропом сухофрукти дрібно порізати. Банан і грушу (або яблуко) потерти й полити соком лимона, додати решту складників. Насамкінець поступово всипати пластівці, щоб замісилося «тісто». Воно повинне триматися грудкою.
- Велике деко застелити змащеним олією пергаментом або силіконовим килимком, викласти тісто, розкачати пластом завтовшки приблизно 1 см, надрізати прямокутниками-батончиками.
- Запікати за температури 160 ºС, доки підсохнуть (приблизно 30 хв). Всередині батончики залишаються злегка вологими.
- Доки вони гарячі, дорізати до кінця. Охолодити. Зберігаються у холодильнику в закритому контейнері до 10 днів.
Брауні за 10 хвилин
По 2 ст. ложки борошна і цукру, 3 ст. ложки какао, 1 ч. ложка розпушувача для тіста або ¼ ч. ложки соди, 12 ст. ложок без чубка фруктового пюре (перемелених фруктів із консервованого компоту), дрібка солі. Можна додати 0,5 скл. січених горіхів.
- Просіяти борошно, додати какао, цукор, сіль, розпушувач і пюре, перемішати ложкою. Якщо тісто надто густе, додати трішки води. Має вийти, як густа сметана, але легке, повітряне.
- Перекласти у маленькі формочки для кексів або одну велику (10х16 см). Якщо формочки силіконові, перед викладанням тіста сполоснути водою, металеві – змастити олією.
- Готувати у мікрохвильовці за повної потужності (800–900 Вт) 4 хв або у духовці (15–20 хв при 180 ºС). Верх має бути сухим і пружним.
- Можна їсти теплим або поставити у холодильник на кілька годин (тоді краще ріжеться). Виходить дуже ніжний кекс, легкий і вологий.
Горіхова халва
По 1 скл. волоських горіхів (арахісу або соняшникового насіння) і борошна, 0,75 скл. цукру, 5 ст. ложок води, 0,25 скл. олії.
- Горіхи (насіння) обсмажити 5 хв і подрібнити на дуже дрібні крихти блендером або м’ясорубкою із найдрібнішим ситечком.
- Обсмажити борошно на сковороді з товстим дном до приємного золотистого кольору. Змішати мелені горіхи, борошно.
- У каструлю всипати цукор, воду й олію, варити, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру. Охолодити протягом 10–15 хв.
- Вилити у горіхово-борошняну масу, ретельно перемішати. Скласти у контейнер, добре втрамбувати, поставити у холодильник на ніч.
Морквяно-фруктові цукерки-тістечка
1 морквина, 150 г фініків, 250 г волоських горіхів, по 50 г родзинок і кокосової стружки, цедра 1 мандарина, по 0,25 ч. ложки кориці, імбиру і мускатного горіха, 3 ст. ложки олії. Можна додати чорнослив.
- Моркву потерти крупно, а цедру мандарина дрібно. Фініки порізати, горіхи посікти. Перемолоти все (крім кокосової стружки) у блендері до однорідності, поступово додати олію.
- Вологими руками сформувати кульки, викласти на піднос, застелений пергаментом, поставити у холодильник на кілька годин. Кожну кульку обваляти у коксовій стружці (або кунжуті, какао чи подрібненій вафлі).
- Добре зберігаються у холодильнику, але краще дістати за 30 хв до їди, щоб не були жорсткими. Морква зовсім не відчувається.