Сім порад фахівців, як правильно вийти з посту

Жирне м’ясо і алкоголь після Великого посту можуть бути вкрай небезпечним для здоров'я. Ось як розговітися і не переїсти на Великдень...

Важливо не тільки дотримуватися посту, а й правильно вийти з посту, щоб не нашкодити своєму здоров’ю. За словами лікарів, саме після Пасхи у тих, хто дотримувався посту, починається загострення панкреатиту та інших хвороб шлунково-кишкового тракту. А все тому, що виходять з посту не правильно. Тож якщо ви теж постували, вам варто це прочитати.

Не наїдайтеся до відвалу!

Що довше тривав період обмеження, то тривалішим має бути перехідний період. Тобто, якщо ви постили 40 днів, то близько 20 наступних днів ваш раціон повинен був легкий і без “перекосів” у жирне і смажене.

Найголовніше правило у Великдень: не наїдатися за один присід. Їжте невеликими порціями протягом дня. І постарайтеся не налягати на яйця і паски. Яйце можна дозволити собі одне, а паски краще з’їсти ті, що приготовані напередодні. Наші мудрі предки починали пекти паски ще з четверга, і не дарма! Незважаючи на те, що в старовинних рецептах пасок масло кладеться щедрою рукою, а жовтки десятками, така випічка не принесе ніякої шкоди, якщо паска постоїть і трохи “підсохне”. Свіжа паска більш небезпечна для організму.

Окрім того врахуйте, що паска має багато калорій за рахунок масла, сухофруктів і яєчних жовтків. В одній порції може міститися денна норма споживання калорій – 1200-1500 ккал. З сирною паскою – та ж історія. Але це православна традиція і в принципі раз на рік собі таке дозволити можна. Тут є одне золоте правило: солодке ставимо на стіл в самому кінці обіду, коли всі вже ситі, аби не з’їсти занадто багато.

Їжте більше овочів

Ранок Великодня краще почати з овочевого соку. Можна з моркви або селери. Він підготує шлунок до більш важкої їжі. Краще раніше в щоденний раціон включати овочі і фрукти, в них багато клітковини, до яких організм уже звик, без “природної щітки” можуть початися проблеми з кишківником.

Винятком є цитрусові або волокнисті фрукти типу ананасів. Вони погано засвоюються організмом. Крім того, не вживайте кислі фрукти і овочі.

Алкоголь – під забороною

Лікарі не рекомендують вживати алкоголь відразу після такого тривалого посту. Допустима норма – 50 грамів сухого вина.

Не згадуйте про фастфуд

Тривалий час ви відмовлялися від фастфуду і за цей час вся ваша харчова поведінка повністю перебудувалася. Лікарі радять і в перші дні після Великодня неїсти чіпси, сухарики, вермішель і смажену картоплю, каву, газовані напої, печиво.

Їжте більше риби

Усі, хто постять, мріють на Великдень покуштувати шматок смачного м’яса. Але лікарі попереджають: ввести в раціон яловичину або свинину можна тільки через 4-5 днів після Великодня, а качку і гуску – через 6-7 днів. Якщо вже покуштувати м’ясного все ж хочеться, з’їжте шматочок курки. Її можна запекти в духовці і з’їсти неодмінно з овочами. Але краще все-таки вибрати рибу. Нежирну, морську можна запекти з ароматними травами, вони поліпшать процес травлення і додадуть аромату.

Налягайте на йогурт

З нього вам обов’язково потрібно починати день в наступний тиждень після великого посту. Пробіотики в його складі дозволяють вашій травній системі повернутися до звичного харчування, при цьому допоможуть їй очиститися. Краще, якщо йогурт буде несолодким і з малим відсотком жирності.

Прислухайтеся до організму

Не поспішайте вводити багато різних продуктів в свій раціон. Пийте соки протягом дня. Потім додайте фрукт, який ви можете їсти протягом дня. Дуже часто ті, хто постить, припускаються помилки. Вони думають, що їхня травна система дуже витривала. Вони роблять свій раціон різноманітним і потім від цього страждають. Але насправді в цьому випадку необхідно вживати прості продукти. Ваш організм віддячить вам за це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook