Шість хитрощів, які зроблять консервування простим і приємним заняттям

Погодьтеся: найдовше в процесі консервування – це стерилізація посуду. Намагаючись знищити всі бактерії, ми готові кип'ятити банки годинами, аби перестрахуватися і бути впевненими, що взимку не натрапимо в коморі на здуті закрутки. Однак не всім відомо, що стерилізувати потрібно лише ту посуду, в якій будуть зберігатися закрутки, що пройшли швидку (менш як 15 хвилин) термічну обробку. Для добре проварених овочів і фруктів буде досить чисто вимитих і насухо витертих банок.

Хитрість №1. “Сусіди” з банку повинні бути приблизно одного розміру

Щоб заощадити час, розсортуйте овочі або фрукти за розміром і ступенем достигання. Так вам буде набагато зручніше розміщувати їх в банках, щоб не залишалося великих порожнеч.

Хитрість №2. Головне в маринаді – якість води

Для того, щоб не переробляти маринад по кілька разів, тому що один вийшов з неприємним запахом, а другий – з присмаком хлорованої води, краще відразу зробити все правильно. Це означає, взяти чисту фільтровану питну воду без смаку і сторонніх запахів. Така вода стане прекрасною основою для вашого секретного маринаду, який і додасть “закачування” прекрасний смак і аромат.

Хитрість №3. Багато прянощів класти не обов’язково

У кожної господині, звичайно ж, є свій рецепт заготівлі овочів на зиму, а, можливо, і не один. Розрізняються вони в основному кількістю різних трав і прянощів. Однак тут важливо не переборщити: вважається, що їх кількість не повинна перевищувати 5 відсотків. Так ризик, що закрутки зіпсуються, буде мінімальним.

Хитрість №4. Закрутки можна робити з заморожених продуктів

А ви знали, що для приготування закруток, в яких не важливо, як збережуться форми ягід або фруктів, їх можна використовувати замороженими? Це дозволить не турбуватися, що урожай зіпсується до того, як ви приступите до його заготівлі на зиму.

Якщо думаєте, що варення втратить від цього в смаку – не хвилюйтеся, різниці навіть не відчуєте.

Хитрість №5. Кришки кип’ятити не обов’язково

Вважається, що кришки обов’язково потрібно кип’ятити перед тим, як закрутити ними банки. Нібито від цього залежить, наскільки герметично будуть загвинчені банки. Однак не всі знають, що висока температура ніяк на це не впливає. Досить ретельно вимити кришки і розкласти їх на рушник, а коли все буде готово – просто закрити ними банки.

Хитрість №6. Замість ложки – дерев’яні палички

Чого тільки не роблять господині, щоб позбутися від пухирців повітря в банках з варенням. Пропонуємо вам такий лайфхак: напевно після замовлення суші вдома часто залишаються дерев’яні палички – вони відмінно підійдуть для того, щоб як слід розмішати вміст банок. Таким чином ви видалите надлишки повітря і не зашкодить скло. Замість паличок також можете використовувати дерев’яні шпажки для шашлику.

Впевнені, що у вас також є чимало секретів, як полегшити виготовлення закруток і при цьому зберегти їх якість.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook