Підготуйте тару
Найперше, що треба зробити – це підготувати тару для зберігання яблук у сховищі. Ще потребують ретельної підготовки засоби, за допомогою яких буде збиратися врожай. Це садова драбина чи сходи, гак для підвішування відра, плодознімач, сплетений кошик, відро, ящик місткістю 20-25 кг. Відро з середини обшивають тканиною — мішковиною, щоб яблука не набивалися об металеві стінки. Вся тара має бути сухою та чистою.
Прості правила збирання яблук:
- Під яблунею завжди багато падалиці, її потрібно всю зібрати та винести з ділянки.
- Спочатку знімають яблука на нижньому ярусі дерева, поступово піднімаючись до верхівки. Роблять це для того, щоб вони не опадали з дерева на землю та не побилися.
- Яблука знімають разом з плодоніжками, так вони довго зберігаються. Для цього їх не тягнуть донизу, а натиснувши на плодоніжку вказівним пальцем зривають в сторону.
- Знімають яблука в суху й теплу погоду, рано вранці. Тоді вони будуть зберігатися набагато довше.
- Літні сорти яблук знімають надзелень та використовують для виготовлення соків та повидла.
- Починають рвати їх на південній частині дерева, а потім з іншої сторони. Зняті яблука відразу сортують, склавши в одну тару якісні й здорові плоди, а в іншу червиві та гнилі.
- Пізні зимові сорти яблук знімають пізно, коли вони починають осипатись, але тягнути зі збором врожаю до перших заморозків не доцільно.
- Класти разом якісну та гнилу чи червиву продукцію не можна. При зберіганні таких яблук, можуть пошкодитись здорові плоди, врожай буде втрачений.
- Якщо виконувати всі елементарні правила по збору та зберіганні яблук, будете до самої весни куштувати свіжі й корисні фрукти.