Дім Поради

Що робити, якщо пропала вода: яку воду можна пити

Зробіть запас води. Якщо раптом вода пропаде, вам варто знати, як в домашніх умовах перевірити якість води, яку можна пити і як її зберігати?

При неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах, потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.

Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов’язково позначити бірками з позначеннями «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас.

Вода з відкритих водойм  використовується тільки для технічних цілей.

Для пиття та приготування їжі потрібно воду кип’ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.

Просто візьміть дві пляшки і налийте води. Це може врятувати життя!

Як перевірити якість води в домашніх умовах

Візуально

Якщо немає спеціальних реагентів, можна візуально перевірити воду на наявність домішок. Помістіть за прозорою пляшкою води білий чистий аркуш паперу, а саму перевірку проводьте напроти світильника або вікна з яскравим денним світлом.

  • Якщо вода з колодязя або свердловини прозора, але з часом на дні осідає бурий або коричневий осад, значить, в ній міститься багато заліза.
  • У рідини з водопроводу присутнє залізо в трьохвалентному стані – про його надмірну кількість в складі говорить рясний осад коричнево-бурого кольору.
  • Органічні домішки феруму проявляють себе жовтувато-коричневим тоном води.
  • Коли в воді перевищена норма марганцю, на поверхні з’являється сірий або чорний наліт. Вживати таку воду внутрішньо – не просто шкідливо, а вже небезпечно.

Ідеальні пропорції крупи і води для каші

Запах

  • Про наявність сірководню можна дізнатися за запахом, що нагадує протухлі яйця. Ця речовина потрапляє в воду через життєдіяльність бактерій в джерелі водозабору.
  • Коли від води пахне затхлістю і сирою землею, це означає, що в ній є органічні домішки. Підтверджує цю версію і жовтий або коричневий колір.
  • Неприродний хімічний запах – стовідсоткова ознака забруднення неочищеними каналізаційними стоками.
  • Різкий неприємний запах – ознака того, що на смак воду краще вже не пробувати. В іншому випадку це може обернутися серйозним отруєнням або інфекційним захворюванням.

Смак

  • Якщо у воді підвищений рівень водню (ph> 7), вона буде мати лужний присмак. Кислий присмак вказує на високу кислотність. І перший, і другий варіант малопридатний для харчових цілей.
  • Про високу концентрацію заліза сигналізує металевий присмак.
  • Солі жорсткості (хлорид натрію, сульфат натрію, сульфат магнію) вказують на свою присутність солонуватим присмаком.

 

Дата публікації: 12.04.2022 img Поділитися