Навіть якщо ви не п’єте чай або каву з цукром, це не означає, що ви не вживаєте цукру. Нині він у більшості продуктів. За статистикою, кожен українець щодня вживає близько 100 г цукру. У той час як денна норма не має перевищувати 30 г. А Всесвітньої органiзацiї охорони здоров’я рекомендує вживати ще менше – до 25 г цукру на день. Чому так? Надмірне вживання цукру – небезпечне.
Вживання надмірної кількості цукру пов’язане з ожирінням та розвитком цукрового діабету ІІ типу. За результатами досліджень, зайву вагу нині має близько 1,5 мільярда дорослого населення планети і ще 350 млн. схильні до ожиріння. Загальносвітова кількість хворих на цукровий діабет до 2030 року досягне 366 млн.
В Україні, зайву вагу має кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік, а ожиріння має 15% українців. Хворих на цукровий діабет у нашій країні близько 2 млн, і їхня кількість постійно збільшується.
Велика кількість цукру в раціоні небезпечна для здоров’я. Що більше ми їмо солодких продуктів – то швидше старіє наш організм. Разом із солодощами ми отримуємо не тільки задоволення, а й захворювання.
Які наслідки надмірного вживання цукру?
Зайва вага й ожиріння
Якщо пояснювати простими словами, цукор, який ми їмо, накопичується в печінці у вигляді глікогену. Якщо запаси глікогену перевищують норму, цукор починає відкладатися у вигляді жирових запасів. Регулярне вживання солодкого може запустити особливий ген, який змушує тіло накопичувати зайву вагу. Це підтверджують досліди, проведені на мишах. Їхні результати показують, що їжа, багата на жири і цукор, стимулює рецептори, які беруть участь у жировому обміні. Якщо вони постійно перебувають у збудженому стані, жир в організмі відкладається набагато інтенсивніше.
Виникнення відчуття несправжнього голоду
Учені виявили в мозку людини клітини, які відповідають за контроль апетиту і можуть викликати помилкове відчуття голоду. Внаслідок вживання солодких продуктів порушується нормальна робота нейронів, що призводить до виникнення несправжнього голоду, а це провокує переїдання й ожиріння.
Старіння
Надмірне вживання цукру може привести до утворення зморшок у молодому віці. Адже цукор зменшує еластичність колагену, який відповідає з пружність шкіри.
Звикання
Численні досліди науковців показали, що цукор здатний викликати сильну залежність. Під час вживання цукру в мозку людини відбуваються такі ж зміни, як і під дією наркотичних речовин, як-то морфіну, кокаїну і нікотину. Тому мозку це “подобається” і він вимагає нової порції задоволення.
Втрата вітамінів групи В
При надмірному вживанні цукру відбувається “ліквідація” вітамінів групи В у всіх органах і системах. Це, в свою чергу, може привести до надмірного нервового збудження, розладу травлення, відчуття постійної втоми, погіршення зору, анемії, м’язових і шкірних захворювань, серцевих нападів і багатьох інших наслідків.
Вплив на серце
Надмірне вживання цукру пов’язане з порушеннями роботи серця. Існує пряма залежність між серцево-судинними захворюваннями і неправильним способом життя й харчуванням. Серед “ворогів” серця – жирні і солодкі страви. Продукти з високим вмістом цукру негативно впливають на здоров’я і стан кровоносних судин, а звідси серцево-судинні захворювання, які є причиною смерті номер один у світі.
Карієс
Карієс з’являється, коли бактерії ротової порожнини живляться простими цукрами. В результаті їх життєдіяльності утворюється кислота, яка руйнує зубну емаль, внаслідок чого відбувається руйнування зуба.
Цукровий діабет
Це захворювання вважається однією з головних небезпек сучасної людини. І регулярне надмірне вживання цукру відіграє у його розвитку вагому роль. Якщо у раціоні надто багато солодкого, підшлункова залоза змушена посилено працювати та виробляти багато інсуліну. В результаті такої інтенсивної діяльності відбувається поступове погіршення функції інсулярного апарату, і з часом організм починає виробляти менше інсуліну. Цукровий діабет на ранніх стадіях захворювання практично не має симптомів, а на пізніх дає важкі ускладнення, які часто не піддаються лікуванню. Внаслідок цукрового діабету порушуються практично всі обмінні процеси в організмі, виникають проблеми зі шкірою, нирками і печінкою, органами серцево-судинної системи. Вилікуватися від цукрового діабету неможливо, але цілком можна запобігти захворюванню, якщо скоригувати свій раціон та вести здоровий й активний спосіб життя.
Рак підшлункової залози
Надмірне вживання цукру може підвищувати ризик розвитку раку підшлункової залози. Вчені з університету Стокгольма провели дослідження, в ході якого зібрали дані 78 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 83 років за 7 років. У 130 осіб була вияви рак підшлункової залози, а у любителів солодощів ризик розвитку цього захворювання виявився на 69% вищим.