Кухня Поради

Розпушувач для тіста більше не купую – роблю сама!

Іноді буває: починаєш готувати тісто і виявляється, що закінчився розпушувач. У мене таких проблем більше немає: розпушувач роблю сама.

01.10.2021 16:28

Розпушувач

3 ч. ложки лимонної кислоти, 5 ч. ложки соди, 6 ч. ложки борошна, 6 ч. ложок крохмалю.
Все ретельно перемішати, всипати в банку і закрити кришкою. Зберігати у сухій щільно закритій банці в темному місці. Та найкраще готувати такий розпушувач безпосередньо перед приготуванням випічки і в невеликих кількостях.
Якщо дуже спрощено, то розпушувач – суміш кислоти, соди і буферу (речовина, яка не дає активно контактувати між собою лугу і кислоті). Сода – це лужна сіль. При взаємодії з кислотою, вона розкладається на воду, сіль і вуглекислий газ (саме він і допомагає підняти тісто). Якщо ми купили розпушувач, то в ньому на заводі вже змішали соду і кислоту у правильних пропорціях таким чином, щоб кількості кислоти повністю вистачило на ту кількість соди, що є в пачці. Для того, щоб сода не прореагувала з кислотою безпосередньо в пачці (а нам потрібно в духовці під час випікання (бо якщо прореагує в пачці, то під час випікання вже не буде підносити тісто) і підмішують буфер.
Буфером може бути як борошно, так і крохмаль. Краще використовувати крохмаль. Для того, щоб кислота прореагувала з лугом, потрібна волога. Вологу ці сполуки можуть натягнути навіть з повітря. І прореагувати між собою прямо в пачці. А крохмаль не дасть цьому статися. Бо він активно і швидко вбирає вологу з повітря.
Рецепт і фото Іванни Луць
Читайте також: