Чим корисна обліпиха
Мабуть, кожен знає, що обліпиховий чай – один із найкорисніших напоїв при застуді та ГРВІ. Але окрім цього, обліпиха має багато корисних властивостей:
- вітамін С зміцнює імунітет;
- вітаміни групи В зміцнюють нервову, кровоносну, серцево-судинну і ендокринну системи;
- вітамін Р зміцнює судини;
- вітамін А відновлює зір;
- вітамін К зміцнює кістки і м’язову тканину;
- калій з магнієм допомагають роботі серця;
- завдяки кальцію, фосфору і заліза поліпшується обмін речовин, зміцнюється кісткова система;
- ненасичені кислоти Омега-3 і Омега-7 відновлюють шкіру, позитивно впливають на волосся.
Це не ягоди, а золото! Обов’язково зробіть запас обліпихи на зиму!
Вживати обліпиху заборонено людям з алергією, захворюваннями органів травлення, підшлункової, жовчного, підвищеній кислотності.
Як приготувати чай з обліпихи
Найпростіший та один із найсмачніших способів приготування обліпихи – чай. До нього додають цитрусові, мед, прянощі, імбир. Для приготування чаю ягоди товчуть та заливають окропом, настоюють 10-15 хв, потім додають мед.
У сезон можна зробити заготовку для обліпихового чаю – і ним можна буде насолоджуватися всю зиму.
- Потрібно перемолоти через м’ясорубку обліпиху (200-300 г), невеликий корінь імбиру (зішкребти шкірку ложкою) та ошпарений окропом великий лимон зі шкіркою (або перемолоти обліпиху та апельсин без шкірки).
- Налити пюре у пакетики для заморожування льоду або формочки для льоду. Заморозити.
- Потім дістати з морозилки 1 кубик, залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин, додати мед за смаком – і чай готовий.
- Можна додавати кардамон, паличку кориці і гвоздику.
Що приготувати з обліпихи на зиму: варення та желе, наливка та заготовка для чаю і обліпиховий мед