Здоров'я та краса Сам собі лікар

Рак шлунку: хто у групі ризику і що робити для профілактики?

Злоякісні пухлини шлунково-кишкового тракту – один з “мовчазних” видів раку, які можуть тривалий час не давати тривожних симптомів. Але якщо у вас гастрит або виразка, вам треба негайно…

Як діагностувати

Ефективним методом ранньої діагностики раку органів травної системи є ендоскопія. Лише ендоскопія дозволяє побачити підозрілі утворення в стравоході, шлунку, дванадцятипалій кишці, товстому кишківнику, виконати біопсію (взяття часточки слизової для гістологічного дослідження), а також провести видалення зміненої ділянки, уникнувши в майбутньому важкого захворювання і можливої складної операції та лікування.

Хто в групі ризику

Пройти обстеження насамперед потрібно людям, які належать до групи ризику. А це ВСІ ЗДОРОВІ жінки і чоловіки після 50 років. Цим людям ендоскопічне обстеження слід робити кожні 3-5 років.
Але якщо у вас є хоча б один або кілька із перерахованих нижче симптомів, ендоскопію треба зробити НЕГАЙНО:
  • печія, відрижка,
  • гіркота в роті,
  • порушення прохідності їжі,
  • болі за грудиною,
  • дискомфорт при ковтанні,
  • нудота і блювота,
  • болі у верхніх чи нижніх відділах живота,
  • анемія, невмотивована слабкість,
  • відсутність апетиту,
  • зниження маси тіла,
  • змінені випорожнення, кров в калі.
Якщо у вашій родині хтось мав пухлину травної системи, вам слід робити ендоскопічні обстеження вам потрібно на 10 років раніше від віку, в якому у вашого родича було виявлено захворювання. Адже рак розвивається з незначних змін і цей процес триває 5-10 років.

Що підвищує ризик

Причина розвитку раку шлунка достеменно не відома, проте найчастіше ця патологія зустрічається у людей, які страждають на хронічний гастрит, виразкову хворобу шлунка, а також хворих на аденоматозний поліп.
Велику роль відіграє харчування, зокрема, брак свіжих овочів і фруктів у раціоні, велика кількість риби, м’яса, солоних, копчених і смажених продуктів, вживання погано збережених та несвіжих продуктів, споживання з їжею нітратів і нітритів. Підвищують ризик розвитку раку шлунка куріння і вживання алкоголю.

Як попередити рак

Основна профілактика раку органів травної системи полягає в дотриманні режиму харчування:
  • менше їсти копченої і сильно просмаженої їжі, консервованої їжі, тваринних жирів,
  • відмовитися від зловживання алкоголем і куріння,
  • їсти більше фруктів та овочів.
Важливим моментом у профілактиці раку є діагностика та лікування передракових станів.
Дата публікації: 24.03.2021 img Поділитися