Приготувати пиріжки як гарбузи до чаю або кави – завжди чудова ідея. Це не тільки смачно, а й дуже красиво, додає чаюванню романтичного осіннього настрою.
Рецепт тіста для пиріжків – перевірений багато-багато разів. Тісто завжди м’яке, пухке, довго не черствіє. Замішується одразу – без опари. Ліпити з нього пиріжки – саме задоволення!
Пиріжки як гарбузи
- 20 г дріжджів (або 2,5-3 ч. ложки сухих дріжджів), 250 мл теплого молока, 450-500 г борошна, 6 ст. ложок цукру (для несолодкої начинки – 2 ст. ложки), 1 яйце, 6 ст. ложок олії, 1 ч. ложка солі.
- Якщо бажаєте більш здобні булочки, то дати 30 г масла та 3 ст. ложки олії.
- Начинка: яблука, кориця, цукор.
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати цукор, сіль, яйце, олію, поступово додати просіяне борошно (краще менше, завжди можна додати, щоб тісто не забити борошном). Замісити м’якеньке тісто (замішується швиденько – 5 хв) накрити плівкою, поставити в тепле місце добре підійти.
Як формувати пиріжки як гарбузи та листочки
Розділити на 12 частин, сформувати кульки, прикрити плівкою, залишити відпочити 10 хв. Далі формувати булочки, як душа бажає, викладати на деко з пергаментом, прикрити плівкою та дати ще раз підійти хвилин 20-30. За 5 хвилин до випікання змастити сумішшю жовтка і води.
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці до 200 ОС 25 хв до золотистого кольору (орієнтуйтеся на особливості духовки).
Листочки: розкотити кульку тіста в овал, викласти начинку, защіпати пиріжком, притиснути (щоб був більш плоским), скласти вдвоє, зробити з двох сторін надрізи ножицями.
Гарбузи: чотири грубі нитки покласти ромашкою на стіл, на нитки покласти булочку з начинкою, нитки скласти до середини, защіпити кінці кусочком фольги (можна зав’язати нитками). Дістати з духовки, зняти нитки, зробити хвостики (я зробила з гарбузового зернятка).
Начинка з гарбуза для пирогів
- Начинка з гарбуза. Гарбуз почистити, нарізати скибочками, запекти в духовці до готовності. Охолоджений гарбуз розім’яти, додати цукор за смаком, 1 ст. ложку крохмалю, корицю, мускатний горіх, мелені горіхи (все за смаком).
- Карамелізована начинка з гарбуза (така начинка не витікає). Гарбуз натерти на грубій терці. На сковорідку дати шматок масла, 2-3 ст. ложку цукру, смажити до випаровування рідини, щоб гарбуз карамелізувався.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Спробуйте також приготувати таку випічку за перевіреними рецептами:
- Моє улюблене тісто для пирогів і пиріжків “З секретом”
- Пиріжки із викрутасами. Як формувати? Просто!