Пиріг з маком “Колосок”
20 г свіжих дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 300 мл молока, 0,5 ч.ї ложки солі, дрібка ваніліну або пакетик ванільного цукру, 20 г масла, 2 ст. ложки олії (краще гірчичної, але можна і соняшникової рафінованої), 450 г борошна. Макова начинка.
- Спочатку зробити опару, розтираючи дріжджі з цукром, додаючи половину теплого (36 ОС) молока і частину борошна, щоб вийшло не надто густе тісто. Через хвилин 20 в теплі опара підніметься повітряної шапочкою.
- Додати решту теплого молока, розмішати, додавати просіяне борошно, сіль і ванілін, а потім – розм’якшене масло та олію. Вимішувати тісто 15 хв. Воно стає м’яким, податливим, ніжним, повітряним! І до рук практично не прилипає. Вимішування – дуже важливий етап, це необхідна умова для того, щоб тісто добре піднялося.
- Тісто покласти в миску, змащену олією, накрити рушником і поставити в тепло на 1 год або до збільшення в об’ємі у два рази.
- Далі тісто обім’яти, злегка відтягуючи по черзі кожен раз його край і складаючи зверху на решту тіста, – так воно насичується киснем. І знову поставити на 1 год підходити.
- Потім тісто поділити на дві рівні частини. Злегка посипати стіл борошном. Розтягнути одну частину тіста, надаючи прямокутної форми, і трохи розкотити. Викласти начинку, згорнути рулетом. Сформувати колосок, роблячи кухонними ножицями надрізи під кутом 45 градусів, через 3-4 см, але не розрізаючи до кінця. Розгорнути «пелюстки» в різні боки.
- Накрити їх рушником і поставити в тепло на хвилин 30. Тим часом розігріти духовку до 220-230С (орієнтуйиеся на свою духовку!). Випікати 25-30 хв до рум’яної скоринки і сухої шпажки.
Рецептом поділилася Людмила Солтан
Post Views: 51