Як приготувати смачну кутю. Два рецепти: традиційна і з рису

Кутя - це не тільки символічна, а й дуже смачна страва! Щоб вдалася, потрібно знати кілька секретів її приготування: від нюансів вибору крупи, тонкощів варіння і до заправки.

Як приготувати смачну кутю

  • Вибираючи зерно для куті, покуштуйте його, чи не кисле, гірке або затхле.
  • Перед варінням пшеницю слід залити водою на 5-6 годин, можна на ніч.
  • Відтак воду треба обережно злити, долити чистої (удвічі більше, ніж є пшениці), поставити на середній вогонь, довести до кипіння.
  • Коли вода закипить – зняти піну, посолити. Можна додати ложку олії (тоді кутя буде розсипчастою).
  • Найкраще варити кутю у чавунній товстостінній каструлі. Це забезпечить рівномірне нагрівання, не дасть страві підгоріти. Хороша альтернатива каструлям – мультиварка.
  • Вогонь зменшити до мінімуму і варити до готовності, доливаючи за потреби воду. Щойно каша закипить, її можна один раз розмішати. Готова пшениця – м’яка. Її слід охолодити.
  • Мак найліпше розтирати у макітрі за допомогою макогона. Можна мак запарити окропом або залити на ніч холодною водою, а вранці відцідити й відтиснути воду крізь подвійну марлю. Далі розтерти у кухонному комбайні або макітрі.
  • Сухофрукти перед тим, як додати до куті, потрібно ошпарити окропом.
  • Якщо мед густий, його можна підігріти.
  • У деяких регіонах кутю готують дещо рідкою, додаючи до неї узвар.
  • Готову кашу перемішати з усіма інгредієнтами і настояти кілька годин. Подавати кутю потрібно холодною.

Кутя традиційна

1 скл. пшениці або перлової крупи, 1 л води, по 1 скл. горіхів і родзинок, по 100 г меду й маку. Можна додати інші сухофрукти та мармелад.

Крупу ретельно промити і відварити до м’якості. Відкинути на решето, обдати холодною водою, дати воді стекти і викласти в миску. Мед розчинити з невеликою кількістю узвару, змішати з кутею, розтертим маком, січеними горіхами і розпареними родзинками.

Кутя рисова

500 г рису, по 200 г родзинок і мигдалю, цукор, кориця.

Рис перебрати, промити, залити холодною водою довести до кипіння, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Потім знову залити великою кількістю холодної води і варити до готовності, не мішаючи. Воду злити, рис охолодити. Мигдаль розтерти, додати цукор, розмішати, розвести невеликою кількістю води і з’єднати з рисом. Додати вимиті та ошпарені родзинки, корицю і знову ретельно перемішати.

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook