Пиріг з капустою та грибами
Тісто: 150 г кефіру, 300 г борошна, 1 яйце, 50 г олії, 4 г солі, 5 г розпушувача.
Начинка: 450 г тушкованої капусти, 200 г тушкованих шампіньйонів або інших грибів, сіль, перець за смаком.
Капусту нашаткувати (ножем або за допомогою шинкування), злегка посолити й обминути руками, щоб з’явився сік. Якщо капуста суха, то її необхідно залити окропом, накрити кришкою і залишити на 10 хвилин, після чого злити рідину, віджати капусту руками або через друшляк.
На розігрітій олії обсмажити тонко нарізану цибулю до прозорого стану, постійно помішуючи лопаткою. Додати капусту з соком, що виділився, і перемішати з цибулею, посолити, поперчити й обсмажити. Окремо обсмажити гриби.
Просіяне борошно з’єднати з розпушувачем і сіллю. До кефіру додати яйце і рафіновану олію, змішати до однорідності. Додати до борошняної суміші й замісити тісто. Якщо тісто сухувате, то додати трохи кефіру, а якщо навпаки – то трохи борошна. Накрити миску плівкою і залишити на пів години при кімнатній температурі.
Тісто розділити на дві однакові частини. Кожну розкатати в прямокутник розміром 30×26 см. За допомогою качалки одну частину перенести на папір для випічки з антипригарним шаром. Викласти начинку, відступивши від країв 2 см, розрівняти. У другій частині зробити надрізи й викласти на начинку і щільно скріпити краї. Змастити яйцем. Випікати в розігрітій до 180 ° С духовці без конвекції на середньому рівні 30 хвилин до золотистого кольору.
Рецепт і фото: Оксани Ющук, м. Луцьк