Листкове тісто
800 г борошна, 200 г сметани (21%), 2 жовтки, 1 ст. ложка оцту, дрібка солі, 500 г маргарину (вершкового або слойки).
Борошно просіяти, додати маргарин, жовтки, сіль, оцет, сметану, посікти ножем до замішування. Легко замісили руками. Тісто надзвичайно приємне та ніжне, покласти в кульок і сховати в холодильник на 12 год, на ніч. Тісто тонко розкочувати, випікати при 250 градусах при конвенції. Коржі печуться швидко, майже як спартак. Виходить 10 коржів 40Х30 см або круглих діаметром 30 см.
Можна пекти за 2–4 дні до свята.
Крем можна брати будь-який. Як на мене, найкраще смакує з яблучним кремом.
1,5 кг яблук, 3 ст. ложки цукру, 300 г масла, 1 скл. цукрової пудри, ваніль, криця.
Яблука почистити, крупно потерти, протушити з цукром. Остудити. Масло збити з цукровою пудрою до смаку, додаючи по ложці проварені яблука. Можна дати ваніль або корицю.
Рецепт Лесі Петрусяк