Втрата пам’яті не залежить від віку, а від вашого раціону і способу життя. Стимулює втрату памяті відсутністью вітамінів, особливо комплексу В, а також амінокислот. Те, що ви їсте, дуже важливе, коли справа доходить до втрати пам’яті та зниження пізнавальної функції. Вам потрібно їсти продукти з високим вмістом антиоксидантів, білків.
Наш мозок містить близько мільярда нейронів у кожному кубічному міліметрі. Їхня кількість постійно змінюється і створюються нові зв’язки. Ваш мозок – це ні що інше, як взаємопов’язані нейрони, які працюють з певними хімічними речовинами. Саме тому погане харчування робить вас більш вразливими до психічних розладів, а також дегенеративних захворювань нервової системи.
Що треба їсти, щоб покращити пам’ять
Глюкоза у їжі, яку ви їсте, діє як паливо для вашого мозку, тоді як білок діє як будівельний блок та нейротрансмітер. З іншого боку, жирні кислоти (ліпіди) допомагають будувати нові мембрани, що захищають нейрони. Саме тому дуже важливо споживати різноманітну їжу, а також їсти 4 або 5 разів на день, не пропускаючи прийомів їжі, і пити більше рідини.
Але, перш за все, корисно додати до свого раціону їжу, яка містить:
1. Омега-3. Це поліненасичені жири, які ваше тіло потребує, але не може виробляти. Споживати їх корисно для мозку, це покращиує пам’ять. Поліненасичені жири працюють як захисний шар на мембранах клітин вашого мозку.
Їх містять такі продукти: форель, сардини, тунець, горіхи, олії.
2. Антиоксиданти. Вони відповідають за зменшення шкоди, яку викликає окислення клітин, і допомагають поліпшити вашу концентрацію. Хоча ваше тіло здатне виробляти свої антиоксиданти, дуже добре вписати їх у свій раціон.
Їх містять такі продукти: ягоди, броколі, горіхи, зелений чай, часник, морква.
3. Вітамін Е. Належить до групи жиророзчинних вітамінів, які допомагають протидіяти окисному стресу.
Його містять такі продукти: арахіс, помідори, спаржа, ківі, гарбуз.
4. Поліфеноли. Це сполуки, що мають антиоксидантний ефект. Вони знаходяться в рослинах.
Їх містять такі продукти: малина, вишня, зелений чай, виноград.
5. Вітамін В, відомий як фолієва кислота, допомагає знизити рівень гомоцистеїну, що може спричинити серцеві проблеми. Він також допомагає організму виробляти нові клітини, включаючи нейрони. Дефіцит вітаміну В може призвести до тривожності, розладів нервової системи та втрати пам’яті.
Його містять такі продукти: мигдаль, мангольд, шпинат, капуста, фундук.
Продукти, які сприяють погіршенню пам’яті
Якщо ви хочете зберегти вашу пам’ять і відігнати інші захворювання, виключіть ці продукти з вашої дієти:
- Цукор, біла мука, білий рис. Вони також можуть змінити нервову систему та викликати гіперактивність.
- Насичені жири. Крім того, що вони впливають на вашу пам’ять, вони також уповільнюють травлення.
- Оброблені продукти. Вони поступово впливають на вашу здатність розуміти і планувати, а також на пам’ять.
Як стимулювати мозок покращувати память
- Їжте збалансовані, поживні продукти.
- Їжте за регулярним розкладом.
- Насолоджуйтесь природою.
- Робіть фізичні вправи принаймні 30 хвилин, 3 рази на тиждень.
- Стежте за своїм кров’яним тиском і рівнем холестерину.
- Дізнайтеся, як справлятися зі стресом.
- Будьте обережні, щоб не набирати вагу, оскільки це може призвести до погіршення психіки та деменції.
- Гуляйте і проводьте час з друзями; очисть свій розум.
- Спіть принаймні 8 годин на добу. Це допоможе зберегти вашу нервову систему в рівновазі.
- Пийте щонайменше 8 склянок води в день.
- Піклуйтеся про свій мозок і починайте прямо зараз – краще харчуйтеся і внесіть деякі зміни у ваш спосіб життя, щоб покращити пам’ять. Воно того варте.