Пляцок “Смакота”
Форма 25Х35 см. Тісто: 0,5 скл. цукру, 250 г маргарину, 6 жовтків, 3 ст. ложки сметани, 3 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача.
Для першого коржа: 1,5 скл. маку, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
Для другого коржа: 1,5 скл. вишень (можна заморожених), 0,5–1 скл. горіхів, 6 білків, 1 скл. цукру.
Заварний крем: 500 мл молока, 0,5–1 скл. цукру, по 2 ст. ложки (можна з невеликим чубком) крохмалю і борошна, 1 яйце, 200–300 г масла, ванілін.
Коржі
Тісто. Потерти маргарин у борошно, швидко перемішати, додати решту складників, швидко замісити тісто, зібрати у кулю. Розділити на 3 частини (дві більші та одну меншу), покласти в холодильник на 2 год або в морозильник на 40 хв.
Корж з маком: одну більшу частину тіста розкотити на пергаменті (приблизно 30Х40 см), перенести у деко, сформувати бортики. Викласти макову масу (з’єднати з пропареним меленим маком всі складники), поверх натерти або порізати дрібнити смужками меншу частину тіста. Випекти при 170 ОС приблизно 40 хв.
Корж з вишнями: розкотити тісто на пергаменті, перенести у деко, сформувати невеликі бортики, викласти вишні (розморожені або свіжі (їх перемішати з цукром), відцідити сік) і горіхи, а зверху викласти білки, збиті з цукром у стійку піну. Випекти при 170 ОС до готовності.
Крем
Крем: крохмаль, борошно, яйце добре перемішати, розчинити в 1/3 порції холодного молока. Решту молока з цукром підігріти, щоб цукор розчинився, довести до кипіння.
Відтак влити в нього приготовлену борошняну суміш тонкою цівкою, безперервно помішуючи, підігрівати на невеликому вогні, поки загусне (але не доводити до кипіння!). Можна готувати на водяній бані. Знявши з вогню, остудити за кімнатної температури.
Масло збити до білого кольору і поступово, по 1 ст. ложці, ввести холодну заварну масу. Додати ванільний цукор. Можна влити 2 ст. ложки коньяку або лікеру, додати дрібно потерту лимонну або апельсинову цедру, горіхи тощо.
Скласти пляцок: корж з маком, крем, корж з вишнями. Боки обмазати кремом, а зверху буде красиве безе. Витримати добу у холодильнику.
Рецепт і фото Інни Семенюк