Пляцок «Марічка»
- Для коричневого бісквіта: 7 яєць, 1 скл. цукрової пудри, 140 г борошна, 50 г какао.
- Для горіхового коржа: 5 яєць, 200 г цукрової пудри, 250 г волоських горіхів, 1 ст. ложка борошна, 1 ст. ложка крохмалю.
- Для крему: 500 мл молока, 15 г ванільного цукру, 3 яйця, 150 г цукрової пудри, 1,5 ст. ложки крохмалю, 250 г масла.
- Для просочування: 1/3 скл. кавового лікеру (або завареної кави, 1/3 скл. води.
- Для глазурі: 80 г шоколаду, 80 мл вершків.
Яйця заздалегідь дістати з холодильника. Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Білки акуратно відокремити від жовтків і збити в піну, додати цукрову пудру, а тоді по одному – жовтки, добре збити. До яєчної маси просіяти борошно та какао. Усе акуратно вмішати. Форму (25х35) застелити пергаментом (нічим не змащувати). Обережно викласти тісто. Випікати при температурі 160 градусів 30-35 хвилин.
Горіхи перемолоти на м’ясорубці. Збити білок до густої піни, додати цукор і збити як на безе. До білкової маси додати горіхи, борошно та крохмаль, акуратно вимішати. Форму застелити пергаментом, викласти тісто. Випікаємо при температурі 170 градусів 30-40 хвилин.
До молока додати ванільний цукор, поставити на вогонь та довести до кипіння, зняти з вогню. Жовтки з цукровою пудрою збивати до утворення світлої маси, додати крохмаль і продовжувати збивати до однорідної маси. Тонкою цівкою влити 100 мл гарячого молока та знову збити. Додати жовткову масу до решти молока, добре вимішати та поставити на вогонь. Варити до загустіння, постійно помішуючи. Зняти з вогню, перекласти крем у керамічний посуд і накрити харчовою плівкою так, щоб вона доторкалася до поверхні крему. Залишити крем охолоджуватися.
Масло збити міксером до пишної маси, додати заварний крем і знову збити. Змішати лікер з водою і просочити коржі.
Шоколадний бісквіт просочити, викласти половину крему. На крем викласти горіховий корж, а зверху – решту крему. Накрити другим коричневим коржем та просочити його рештою рідини. Поставити пляцок в холодне місце.
У каструльці добре прогріти вершки, майже до кипіння. Зняти з вогню та додати подрібнений шоколад. Залишити на 2 хвилини. Добре розмішати до однорідної маси. Залити глазур’ю охолоджений пляцок.
- Неймовірний пляцок “Зимова вишня” з маковим і карамельним кремом. Це один з тих пляцків, який має неймовірний вигляд у розрізі і дивовижний багатий смак: тоненькі пісочні коржі, вишні у солодкому “снігу”, а також чудове поєднання макового і крему з вареним згущеним молоком. Вражаючий, але не складний у приготуванні. Ось детальний рецепт від господині.
- Пляцок “Смакота” з маком, вишнями, горіхами і безе. Це один з перших галицьких пляцків, які я скуштувала і закохалася в нього! Тепер печу його дуже часто, це дійсно смакота!