Пляцок з вишнями “Господиня”
- Форма 25Х35 см.
- Тісто: 600 г борошна, 1 п. розпушувача, 250 г маргарину, 200 г сметани, 2 яйця, 180 г цукру.
- Яблучна начинка на 1 корж: 1 кг яблук (порізані скибочками), 1 п. (70 г) желе з ківі, 3 ст. ложка манки.
- Бісквіт з шоколадними дропсами: 5 яєць, 150 г цукру, 100 г шоколадних дропсів, 1 п. ванільного цукру, 5 ст. ложок борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
- Крем: 0,5 л вишень у своєму соку, 350 мл молока, 250 мл вишневого соку, 2 п. (по 40 г) вишневого пудингу, 500 г масла. За потреби додати цукор.
Для тіста борошно і розпушувач перетерти з холодним маргарином до крихт, додати сметану, яйця, цукор, замісити. Розділити на 4 частини: 2 покласти у холодильник і 2 в морозилку на 2 год. Одну частину тіста з холодильника розкотити і викласти у застелене пергаментом деко, сформувати бортики, посипати сухою манкою, викласти яблука (можна підсолодити), посипати сухим желе, затерти тістом із морозилки. Випікати при 180 градусах приблизно 40 хв. Спекти два такі коржі.
Для бісквіта з шоколадними дропсами збити білки у пінку, додати цукор і ваніль, збити до стійкості, додати по одному жовтки, збити, додати просіяне борошно з розпушувачем, акуратно збити. Додати шоколадні дропси, перемішати. Викласти у застелену пергаментом форму випікати при 180 градусах приблизно 50 хв до сухої зубочистки.
Для крему закип’ятити молоко. У сік додати пудинг, перемішати до однорідності, тонкою цівкою влити у кипляче молоко. Варити помішуючи до загустіння. Накрити кришкою, охолодити. Збити м’яке масло, по ложці додати охололий заварний крем.
Відкласти частину крему, щоб змастити пляцок зверху. Зібрати пляцок: корж з яблуками, половина крему, половина вишень, бісквіт, решта крему, решта вишень, корж з яблуками. Змастити верх кремом, полити шоколадом. Залишити у холодильнику на 12 годин.
Порада господині. Можна вишні класти не всередину, а зверху на пляцок, змащений кремом, і полити цівкою шоколаду.
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Валентина Янчук
- Пляцок “Спокуса” із незвичайними коржами з курагою та арахісом
- Пляцок “Сакура” з незвичайними коржами: із вишнями і маком