Пляцок “Яблучна карамелька”
- Форма 20×35 см.
- Коржі: 400 г борошна, щіпка солі, 100 г цукру, 10 г розпушувача, 100 г смальцю, 50 г вершкового масла (можна використовувати тільки вершкове масло – 150 г), 1 яєчний жовток, 150 г сметани.
- Крем: 2 упаковки карамельного пудингу (по 40 г), 100 г цукру, 10 г ванільного цукру, 500 мл молока, 150 г вершкового масла.
- Яблучна начинка: 800 г тертих яблук (приблизно одна літрова банка, у мене консервовані яблука), цукор за смаком, 20 г ванільного цукру, 1 ч. ложка кориці, кисіль зі смаком вишні (за бажанням, упаковка 65 г).
Тісто
Просіяти борошно, додати цукор, розпушувач і сіль, перемішати лопаткою. Додати смалець і вершкове масло, перетерти в крихту. Додати яєчний жовток і сметану, замісити еластичне тісто. Дати відпочити, розділити на 3 частини, розкотити до розміру дека. Випікати кожен корж при 180 °С приблизно 12 хвилин.
Начинка
Терті яблука викласти в каструлю, поставити на вогонь. Додати всі інгредієнти, нагрівати до повного розчинення цукру. Начинка готова.
Крем
Змішати пудинг із цукром і трохи молока, перемішати до однорідності. Додати решту молока, варити до загустіння. Додати ванільний цукор, дати охолонути. Збити вершкове масло, окремо збити варений крем, поступово додати до масла, збити до однорідності.
Складання пляцка
Взяти корж, викласти яблучну начинку, накрити другим коржем. На нього нанести крем (залишивши трохи крему), прикрити третім коржем. Зверху нанести крем, що залишився, прикрасити посипкою. Поставити в холодильник на ніч.
Рецепт і фото – Erika Oszuszki