пляцок "Бояриня"

Пляцок “Бояриня” з вишнями та горіхами

Пляцок "Бояриня" має насичений горіховий і вишневий смак, яскравий і дуже цікавий у розрізі, адже замість коржа всередині рулети.

Пляцок “Бояриня”

  • Форма 25Х35 см.
  • Рулети: 150 г сметани, 150 г масла (або маргарину), 1 ч. ложка розпушувача, 400 г борошна, 0,5 л вишень, 2 п. желе по 70 г. 
  • Крем: 600 мл (вишневий сік + вода), 2 п. вишневого пудингу по 40 г або 80 г крохмалю, 70 г цукру (або за смаком), 400 г масла.
  • Горіхові коржі: 8 яєць, 180 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 100 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 200 г горіхів. 

Для рулетів: до борошна додати розпушувач і масло, посікти на дрібні крихти. Додати холодну сметану, швидко замісити тісто, тільки до об’єднання в кулю. Поділити на 5 частин, покласти в холодильник на 2 год.

Кожну частину тіста розкотити вузьким прямокутником довжиною 35 см (пласти мають бути завтовшки 3 мм).  З одного краю тіста посипати сухе желе, на нього викласти вишні без кісточок, скрутити рулетиком, защипати краї. Викласти рулети на пергамент на відстані один від одного, проколоти виделкою, випікати при 180 градусах приблизно 30 хв. Охолодити у формі.

Для горіхових коржів білки збити в піну, поступово ввести цукор, збиваючи до повного розчинення цукру і стійкої маси. Додати жовтки, збити, додати борошно, розпушувач, дрібно перемелені горіхи. Акуратно перемішати ложкою. Випікати у формі, застеленій пергаментом, розрівняти. Випікати при 180 градусах 30-40 хв. Коли охолоне, розрізати на дві частини.

Для крему до вишневого соку додати воду, щоб було 600 мл. 2/3 цієї рідини перелити у каструльку, додати до смаку цукор, поставити на маленький вогонь. До соку, що залишився, додати пудинг або крохмаль, ретельно перемішати. У киплячий сік вилити тонкою цівкою розчинений пудинг, варити помішуючи до загустіння. Накрити плівкою притул. Охолодити до кімнатної температури. М’яке масло збити, по ложці ввести охолоджений пудинг.

Зібрати пляцок “Бояриня”: горіховий корж, половина крему, охолоджені рулети, решта крему (добре заповнити проміжки, залишити трішки крему, щоб змастити пляцок збоку), горіховий корж. Покрити шоколадною помадкою. Витримати мінімум ніч у холодильнику.

Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Ольга Соломаха-Корчак

Радимо також приготувати інші десерти з вишнями за перевіреними рецептами від господинь:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook