Кухня Рецепти

“Плетінка” або “Завиванець” із дріжджового тіста

Тісто просте в приготуванні, м’яке як пух. Довго не черствіє, гарне в роботі. Рецепт – мій улюблений, універсальний. Проколів і казусів не буває!

09.06.2022 15:58

“Плетінка” або “Завиванець” із дріжджового тіста

20-25 г свіжих дріжджів або 3 ч. ложки (9 г) сухих, 1 ч. ложка солі, 6 ст. ложок цукру, 1 яйце, 250 мл теплого молока, 6 ст. ложок олії, 500 г борошна +/- 50 г).

У миску влити підігріте молоко, дріжджі, перемішати, додати яйце, сіль, цукор розмішати, влити олію. Поступово додати просіяне борошно, замісити м’яке тісто, накрити і поставити в тепло підійти (якщо потрібно швиденько, то в духовку під лампочку або дно миски опустити в теплу водичку).
Поділити тісто на дві частини, розкачати в прямокутник-овал, викласти на середину начинку, краї нарізати смужками шириною 1,5 см. Кожну смужку по черзі скласти в середину, заплести косичку, викласти ти на деко, обов’язково прикрити плівкою/рушничком, дати підійти 20-30 хв, змазати яйцем з водою.
Випікати в попередньо розігрітій духовці при t 200 30 хв до золотистого кольору. Випікаю дріжджове тісто з паром: на дно духовки ставлю чашку з водою: випічка не сохне і пухка завжди!
Начинка може бути будь-яка. Тушковані яблука з корицею і цукром. Кисломолочний сир, цукор, ваніль, абрикос свіжий. Макова начинка.
Рецепт і фото Татьяни Петришиної
Спробуйте також приготувати: