Рубінове полуничне варення (ягоди залишаються цілими)
- 1 кг полуниці, 1 кг цукру, 1\3 ч. ложки лимонної кислоти, 0,5 скл. води.
Стиглу полуницю перебрати, засипати половиною цукру і залити гарячою кип’яченою водою. Через 5–6 год злити сік в каструлю, до соку всипати решту цукру і зварити на малому вогні сироп.
Ягоди засипати в киплячий сироп і проварити 5–7 хв, струшуючи каструлю. Відтак варення зняти з вогню, через 3–4 год знову прокип’ятити 5–7 хв, відставити на кілька годин і проварити ще раз, насамкінець варіння додати лимонну кислоту. Вона у варенні потім не відчувається, а потрібна для загущення маси.
Порада: ягоди беру навіть дуже перестиглі – у варенні вони все одно цілі. Каструлю не струшую, а акуратно мішаю дерев’яною ложкою – вона ягоди практично не мне. Варю 5 хв з моменту закипання. Пробувала так само варити і малину, результат потішив.
Ванільно-полуничне варення зі шматочками апельсина
- 1,5 кг полуниці, 5 апельсинів середнього розміру (можна більше, але тоді треба збільшити вміст цукру), 1 кг цукру, ½ стручка ванілі.
Помити полуницю й апельсини, обсушити на паперовому рушнику. Апельсини бланшувати в киплячій воді 5 хв. Покласти полуницю в емальовану миску, засипати цукром і потовкти, ретельно перемішати, додати ваніль і поставити на маленький вогонь, періодично помішувати і знімати піну, варити не більше 10 хв, охолодити. Кришкою не накривати, можна накрити рушником або папером. Нарізати апельсини шматочками. Додати їх у холодну полуницю, поставити на вогонь, варити, помішуючи і збираючи піну ще 10 хв. Остудити. Останній раз варити 10 хв, після того як охолоне, залити в стерилізовані банки.
Порада: якщо хочете, щоб варення було густіше і більше нагадувало джем, то можна додати в нього желфікс або варити довше.
Полуничний джем з бальзамічним оцтом
- По 1 кг полуниці та цукру, 100 мл бальзамічного оцту.
Перебрати ягоди, вимити. Скласти полуницю у велику каструлю, засипати цукром, залишити на 12 год.
Через 12 год ягоди змолоти, додати бальзамічний оцет, поставити на вогонь, довести до кипіння, варити 10–15 хв, постійно помішуючи, вимкнути, відставити на 12 год.
Повторити варіння ще 3 рази. Востаннє варити 20–30 хв, до випаровування рідини. Готовий джем рідкуватий, але після охолодження густішає. Розлити у стерильні банки, закрутити.
Порада: якщо хочете зварити звичайний джем, замість оцту додайте сік 1 лимона.
Варення з полуниці з апельсинами
- 5 кг полуниці, 2 кг цукру, 1 апельсин.
Ягоди помити, відцідити, великі порізати, засипати цукром. Через кілька годин поставити варити. Додати тонко порізаний чверть кільцями апельсин (зі шкіркою). Апельсин підсилює аромат і смак варення. Варити у 2–3 заходи: довести до кипіння, зняти піну, варити 10 хв, вимкнути, накрити кришкою, залишити на ніч. Після останнього варіння гарячим розлити у стерилізовані банки, закотити.
Порада: апельсин підсилює аромат і смак полуничного варення, виходить ще смачніше за звичайне.
Полунично-бананове варення
- 1 кг полуниці, 0,5 кг бананів (чиста вага), 1 лимон, 0,5 ч. ложки ванільного цукру, 1 ст. ложка рому (коньяку), 1 кг цукру.
Полуницю, банан, м’якоть лимона перемолоти блендером. Додати ванілін, ром або коньяк, цукор. Довести, помішуючи до кипіння, варити на сильному вогні 5 хв, зняти з вогню, охолодити протягом 6 годин. Проварити так ще 2 рази. Гарячим розлити у банки, закрутити.
Варення з полуниці з лимоном
- По 1 кг полуниці і цукру, сік 1-3 лимонів.
Стиглі, невеликі і щільні ягоди почистити, вимити, дати стекти воді, перекласти в емальований посуд, засипати цукром (1:1) і дати постояти 4–5 годин.
Сік, що утворився, злити в ємність, в якій варитимете варення. Кип’ятити 10 хв. Потім покласти туди ягоди і варити ще 15 хв, знімаючи пінку. За 5–10 хв до закінчення варіння додати сік 1–3 лимонів.
Порада: якщо домашнім подобається густе варення, його слід варити кілька днів, доводячи до кипіння і відставляючи, щоб охолонуло. Коли варити востаннє, додати лимонний сік. Якщо потраплять кісточки – нічого страшного, аби не потрапила цедра – вона додасть гіркоту варенню. Можна не закатувати.
Густий полуничний джем
- По 1 кг полуниці та цукру, 1 ст. ложка ванільного цукру.
Полуницю промити, почистити від хвостиків, засипати цукром і залишити на ніч, потім перемолоти у м’ясорубці або збити блендером. Варити на середньому вогні у кілька прийомів по 30 хв з інтервалом 5 год. За 5 хв до завершення варіння додати ваніль. Гарячий джем розлити в стерилізовані банки і закрутити або остудити і зберігати в холодильнику.
Спробуйте також приготувати:
- Полунична заготовка на компот: із півлітрової баночки – 8 л компоту
- Полунично-коньячний джем