Полунично-коньячний джем
1 кг стиглих ягід, 1–1,2 кг цукру, 2 лимони, стручок ванілі, 1–1,5 скл. коньяку.
Ягоди звечора засипати склянкою цукру, залишити, щоб дали сік. Наступного дня його злити, ягоди залити коньяком, залишити на півгодини, потім коньяк злити. У посуді, в якому варитимете джем, з’єднати ягідний сік, цукор і настояний на полуниці коньяк, поставити на вогонь. Як закипить, додати сік двох лимонів, стручок ванілі та зернятка лимонів, загорнуті марлеву торбинку. Кип’ятити на малому вогні, доки випарується алкоголь й утвориться сироп (рідина повинна зменшитися в об’ємі). Відтак всипати ягоди, покласти мішечок з насінням лимонів і ваніллю. Варити, знімаючи пінку, до густої консистенції, вийняти мішечок, розкласти у банки.