Досвідчені городники радять звернути увагу на деякі ознаки безпечності цього смачного продукту:
- Якщо кавун має на боку жовту пляму — це означає, що він цим місцем довго лежав на землі й прискорювачі росту до нього не застосовувались.
- Якщо його легенько стиснути, він повинен потихеньку потріскувати.
- Смугасті кавуни мають бути з чітко вираженими смугами.
- При дряпанні кавуна нігтями, у безпечного плода шкірку можна легко здерти.
Перевірка кавунів вдома:
- Принесений з базару кавун занурте у миску з водою. Якщо він безпечний, то залишиться плавати на поверхні води, а при дуже високій концентрації нітратів кавун ляже на дно.
- Нарізаний на скибочки, безпечний кавун повинен мати у м’якоті невеличкі крупинки, а зрізи нерівні. А з вмістом нітратів, буде на зрізах ідеальним та гладеньким, з прожилками жовтого чи білого кольору у м’якоті.
- Відрізаний шматок м’якоті кавуна покладіть у чисту воду та спостерігайте за кольором води. При рожевому забарвленні, вживати такий кавун не можна.