Кожен перед святом намагається завчасно купити продукти, щоб у період передсвяткової метушні не стояти у довжелезних чергах, а витратити час на приготування смаколиків та інші клопоти. Зазвичай наперед купують м’ясо, рибу, овочі, фрукти, зелень.
Якщо заморожене – то без “опіків”
Найдовше зберігаються заморожені продукти. Наприклад, м’ясо може зберігатися від 4 до 18 місяців. Ви можете купити купити його заздалегідь, принести додому, покласти у морозилку і спокійно зберігати до свят.
Але! Купуючи заморожені продукти, зверніть увагу, чи нема на них так званого кисневого опіку. Він з’являється тоді, коли упаковка нещільна (наприклад, звичайний пакет або харчова плівка) і всередину проникає повітря. З поверхні випаровується вода, він підсихає, відбувається окислення, жир псується. Тоді продукт втрачає аромат і смак, гіркне, а на його поверхні з’являються білі плями.
Найкраще обирати заморожені продукти у вакуумній упаковці – у неї кисень не проникає. До порівняння, заморожений фарш у звичайній упаковці зберігається 4 місяці, а у вакуумній – 1 рік, відповідно великі шматки м’яса або риба – 6 місяців і 2-3 роки.
Вакуумна упаковка продовжує термін придатності
Прозоре вакуумне пакування не тільки допомагає зручніше оглядати продукт. Вона захищає від розвитку мікроорганізмів, проникнення кисню, обвітрювання. А головне – подовжує термін зберігання, особливо, якщо упаковка наповнена спеціальним газом. Це суміш газів, які присутні в атмосфері, але покращують зберігання продуктів.
Наприклад, курка у вакуумній упаковці зберігається 8-10 днів, свинина -10-14 днів. Але за результатами досліджень Британської асоціації м’ясопереробників, ці терміни можуть бути ще більшими. На даний момент у Британії максимальний термін придатності охолодженої яловичини (при 3-8 °C) до 23 днів, баранини – до 27 днів, свинини – до 18 днів. Нове дослідження показало, що яловичина була придатна до 50-го дня, баранина – до 35-го дня, а свинина – до 25 дня.
Терміни зберігання інших продуктів у вакуумній упаковці: свіжа риба – 9 днів, риба копчена (4 ОС) – 15-30 днів, свіжа червона риба – 10-14 днів, сир твердий – до 90 днів, сир м’який – 15-20 днів, ковбасні вироби – 15-20 днів, десерти і хліб – 7-10 днів.
У холодильнику м’ясо “живе” 2 дні
Сире м’ясо можна тримати в холодильнику в належній упаковці від 12 год до 5 днів. Максимальний термін зберігання cвинини і яловичини залежить від температури в холодильнику: при 5-7 ОС – не більше 12 годин; при 0-7 – до 24 годин; при -3-0 – від двох і максимум до 5 діб. Свіжа птиця втрачає свої властивості орієнтовно через два дні. Сиру рибу, а також морепродукти не тримають у холодильнику більше двох днів, копчену рибу – 72 год. Сирі яйця зберігаються 4 тижні, а зварені круто — не більше одного.
Зелень і листя салату залишиться свіжими протягом чотирьох діб, якщо їх зберігати сухими в закритому пластиковому пакеті. Або зберігати, як квіти – у банці з водою, накривши зверху поліетиленовим пакетом. У такому вигляді зелений «букет» простоїть у вас не менше тижня.
Десерти мають термін придатності чотири дні, але, якщо вони містять заварний крем, сметану тощо, він скорочується до 1–2 діб. Заправлені салати зберігаються найменше – до 12 год.
-
Як зберігати продукти у холодильнику, щоб вони довше були свіжими
-
Сепаратизм у холодильнику. Що з чим не варто зберігати поряд
М’ясо на столі псується через 2 години
При температурі вище 15 °С м’ясо, риба і молочка зберігаються не більше двох годин. Після чого починаються незворотні процеси, що безпосередньо впливають на якість і смак продуктів. Салат і зелень при кімнатній температурі можуть залишатися свіжими цілу добу. Стиглі ягоди будуть стояти декілька діб, виноград – до п’яти днів. Це також стосується яблук, груш, цибулі, часнику, гарбуза та цукіні.