помідори

Ось що треба робити, якщо гниють помідори…

Щоб не гнили помідори, потрібно вчасно проводити профілактичні заходи для захисту овочів від зараження хворобами. Деталі - у публікації.

Часто помідори хворіють на вершинну гниль, яка з’являється при різких перепадах температури навколишнього середовища. Спочатку хвороба вражає нижній ярус плодів, який знаходиться найближче до землі. Хвороба проявляється в районі плодоніжки, у вигляді бурої плями, яка стає водянистою, розповсюджується на весь овоч та згодом стає чорною.

Такі овочі вживати не можна, їх потрібно відразу виносити з ділянки та знищувати. Також, вершинною гниллю хворіють рослини при нестачі в землі кальцію, що значно послаблює захисні сили її в боротьбі з хвороботворними бактеріями та грибками.

Як захистити від хвороб помідори

Для того, щоб вберегти рослини від захворювання, потрібно своєчасно проводити регулярні профілактичні обробки. Тоді у випадку масового зараження, рослини перенесуть його більш стійко.

  • В першу чергу, потрібно внести в ґрунт препарати кальцію — кальцієву селітру. А в разі перших ознак хвороби, для швидкого засвоєння кальцію, вносять кальцій в хелатній формі, який дає результат через 2 години.
  • У спеку кальцій рослинами не засвоюється, тому це потрібно робити в похмуру та прохолодну погоду.
  • Раннє виявлення хвороби та своєчасна обробка рослин, може знизити кількість й витрату препаратів.
  • Від вершинної гнилі скористайтесь препаратом «Брексил кальцій», в хелатній формі (СаО — 20% та бору 0,5%). Розчиніть 20-30 грамів «Брексил кальцій» у 10 літрах води та обробіть перці з помідорами. Обробку проводьте один раз на 2 тижні.

Також, ці мікроелементи допомагають рослинам для утворення зав’язі та в період дозрівання.

Якщо помідори не дозріли, але вже почали псуватися, врятувати врожай можна, якщо замаринувати або заквасити зелені помідори. Ось кілька перевірених рецептів консервації із зелених помідорів:

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook