Червону горобину найчастіше садять для краси: і листя у неї гарне, і ягоди. Їх їдять хіба пташки, дехто дає худобі. Але люди вживають рідко. І дарма! Бо не знають про її цілющі властивості.
Ягоди червоної горобини містять багато корисних речовин: яблучну, винну, лимонну і бурштинову, аскорбінову і сорбінову кислоту, дубильні і пектинові речовини, сорбіт, амінокислоти, флавоноїди, тритерпенові сполуки, каротин, харчові волокна. Горобина багата вітамінами А, В, С, Е і РР, мікро- і макроелементами.
Саме тому горобина має властивості, які сприяють процесу травлення, стимулюють обмін речовин, покращують еластичність судин. Має антибактеріальну, в’яжучу, сечогінну і жовчогінну дію. Каротин, якого багато в плодах горобини, підвищує гостроту зору. Вітамін Р допомагає вийти з депресивного стану. Вітамін С зміцнює стінки судин.
Їсти свіжою горобину не можна, бо вона гірка. З неї готують настої, пасту, свіжий сік, порошок. Настої та чаї з плодів горобини корисно пити при авітамінозах, як сечогінний, жовчогінний і кровоспинний засіб. Горобину рекомендується їсти людям, що страждають від гіпертонії і закрепів. Для жінок горобина є надійним помічником, оскільки мікроелементи, що містяться в ній, допомагають регулювати менструальний цикл і сприяють позбавленню від проявів клімаксу.
Сорбіт, який містить горобина, знижує вміст жиру в печінці і холестерину в крові. Крім того, завдяки сорбіту горобина ефективна при хронічному закрепі. Сорбіт викликає проносний ефект протягом декількох годин.
Сік зі свіжих ягід горобини слід вживати по 1 ч. ложці перед їдою при зниженій кислотності шлункового соку. Також свіжий сік застосовують при гіпертонічній хворобі, запаленні нирок, захворюваннях сечового міхура.
Із ягід червоної горобини можна приготувати мазь, яка допомагає при геморої. Вона має протизапальні і кровоспинні властивості.
Висушену і перетерту на порошок горобину корисно їсти людям із діабетом та ожирінням.
Настоянка горобини гарно загоює рани. Для лікування гнійних наривів можна приготувати мазь: гроно горобини добре промити, зірвати ягоди і розтовкти їх дерев’яним товкачем. Така «мазь» сприяє загоєнню ран і синців.
Чай зі свіжих або сушених ягід горобини має потогінні властивості, тому помічний при простудних захворюваннях, що супроводжуються високою температурою. А ще по кілька ягід висушеної горобини можна просто додавати у чай, для зміцнення організму, судин, для очищення кишківника, від здуття живота і для покращення стільця, зниження холестерину. Горобину треба зібрати, ретельно промити і висушити на сонці або у духовці. Або свіжі ягоди змолоти, змішати з цукром 1:1, зберігати у холодильнику і по 1 ч. ложці додавати у чай.
Не варто вживати горобину людям, які мають підвищену кислотність шлункового соку, підвищене згортання крові, тим, хто переніс інфаркт чи інсульт, має ішемічну хворобу серця, тромбофлебіт, виразку шлунка.
Важливо зауважити, що при вагітності горобина категорично протипоказана, оскільки може зашкодити плоду. Є свідчення, що в давнину жінки застосовували горобину як ефективний протизаплідний засіб. Також горобина шкідлива і для дітей до року.