Завідувач інфекційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні Володимир Андрющенко розповів, як уберегтися від ботулізму.
Як це не прикро, але щороку лікарі реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є бактерії Clostridium botulinum. Ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах.
Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости й виробляти один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти – м’ясні, рибні, грибні чи овочеві консерви, в’ялене м’ясо чи риба, паштети та ковбаси.
Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування.
Радимо також прочитати: Що важливо знати про ботулізм людям, які їдять м’ясо, рибу, ковбасу
«Своєчасне лікування ботулізму залежить від оперативного введення сироватки, яка в нашій державі не виробляється, ми її отримуємо як гуманітарну допомогу. Так, у 2024 році для нашої області виділено 10 доз, вже 3 використали. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби потрібно до 2 доз сироватки, то тут є неабияка небезпека. І ще – сироватка дуже дорога, її орієнтована вартість 100-110 тис. грн, а вартість лікування в умовах стаціонару може сягати в деяких випадках до 150 тис. грн», – зазначив Олександр Чепурний, генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Ботулізм може призвести до смертельного наслідку
«Ботулізм – це найважче харчове отруєння, спричинене нейротоксином, яке супроводжується ураженням нервової системи. Невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку, – говорить завідувач інфекційного відділення Чернігівської дитячої обласної лікарні Володимир Андрющенко. – Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння – апетитна в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах та будь-які вироби з м’яса, які забруднені збудником ботулізму. Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання».
Радимо також прочитати: Ботулізм: як розпізнати небезпечну консервацію
Як наголошує лікар, прояви захворювання можуть з’явитись від 2 до 24 годин після споживання зараженої їжі, дуже рідко до 7 діб (у середньому 12-24 год), залежно від кількості спожитого токсину.
Симптоми захворювання:
- діарея,
- нудота,
- блювання,
- біль у животі,
- зрідка буває субфебрилітет.
Далі ботулізм починає проявлятися більш специфічно:
- порушується гострота зору,
- спостерігається «двоїння» в очах, «туман»,
- погано розрізняються предмети;
- з’являється м’язова слабкість і сухість у роті,
- виникає зміна голосу, порушення мови та ковтання.
Якщо хворобу не лікувати, то м’язова слабкість прогресує і настає смерть від паралічу дихальної мускулатури.
Для профілактики захворювання Володимир Андрющенко радить відмовитися від вживання в’яленої риби, вудженого м’яса, м’ясних консервів домашнього приготування.
«Старайтесь дбати про себе і своїх близьких та вживайте тільки свіжі і якісні продукти, ретельно перевіряйте їх терміни придатності. Не вживайте їжу з пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом, продукти, які зберігаються з порушенням температурного режиму, і звісно ж, прострочені продукти. А у випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не треба займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Самолікування може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку». – наголошує лікар.