консервація

Обережно з консервацією! Щоб потім не віддавати за лікування 150 тисяч гривень

Ці продукти за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають жодної підозри. А от наслідки для здоров'я можуть бути жахливі.

Завідувач інфекційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні Володимир Андрющенко розповів, як уберегтися від ботулізму.

Як це не прикро, але щороку лікарі реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є бактерії Clostridium botulinum. Ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах.

Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости й виробляти один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти – м’ясні, рибні, грибні чи овочеві консерви, в’ялене м’ясо чи риба, паштети та ковбаси.

Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування.

Радимо також прочитати: Що важливо знати про ботулізм людям, які їдять м’ясо, рибу, ковбасу

«Своєчасне лікування ботулізму залежить від оперативного введення сироватки, яка в нашій державі не виробляється, ми її отримуємо як гуманітарну допомогу. Так, у 2024 році для нашої області виділено 10 доз, вже 3 використали. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби потрібно до 2 доз сироватки, то тут є неабияка небезпека. І ще – сироватка дуже дорога, її орієнтована вартість 100-110 тис. грн, а вартість лікування в умовах стаціонару може сягати в деяких випадках до 150 тис. грн», – зазначив Олександр Чепурний, генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Ботулізм може призвести до смертельного наслідку

«Ботулізм – це найважче харчове отруєння, спричинене нейротоксином, яке супроводжується ураженням нервової системи. Невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку, – говорить завідувач інфекційного відділення Чернігівської дитячої обласної лікарні Володимир Андрющенко. – Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння – апетитна в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах та будь-які вироби з м’яса, які забруднені збудником ботулізму. Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання».

Радимо також прочитати: Ботулізм: як розпізнати небезпечну консервацію

Як наголошує лікар, прояви захворювання можуть з’явитись від 2 до 24 годин після споживання зараженої їжі, дуже рідко до 7 діб (у середньому 12-24 год), залежно від кількості спожитого токсину.

Симптоми захворювання:

  • діарея,
  • нудота,
  • блювання,
  • біль у животі,
  • зрідка буває субфебрилітет.

Далі ботулізм починає проявлятися більш специфічно:

  • порушується гострота зору,
  • спостерігається «двоїння» в очах, «туман»,
  • погано розрізняються предмети;
  • з’являється м’язова слабкість і сухість у роті,
  • виникає зміна голосу, порушення мови та ковтання.

Якщо хворобу не лікувати, то м’язова слабкість прогресує і настає смерть від паралічу дихальної мускулатури.

Для профілактики захворювання Володимир Андрющенко радить відмовитися від вживання в’яленої риби, вудженого м’яса, м’ясних консервів домашнього приготування.

«Старайтесь дбати про себе і своїх близьких та вживайте тільки свіжі і якісні продукти, ретельно перевіряйте їх терміни придатності. Не вживайте їжу з пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом, продукти, які зберігаються з порушенням температурного режиму, і звісно ж, прострочені продукти. А у випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не треба займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Самолікування може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку». – наголошує лікар.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook