Нуга з горіхами

Я дуже довго шукала хороший рецепт нуги і таки знайшла. Залюбки ділюся! Виходять справжні східні ласощі. Рецепт, на перший погляд, досить простий і з доступних продуктів. Але треба врахувати деякі нюанси.

Нуга з горіхами

200–400 г мигдалю або інших горіхів, родзинок або кураги, 250 г цукру і 150 г меду або 400 г цукру, 1,5 ст. ложки глюкози (звичайна аптечна, але можна і без неї), 125 мл води, 2 білки, ванілін, вафлі.

  • Почати потрібно з варіння сиропу. Якщо у вас є спеціальний градусник для цукру, то нічого складного немає, а ось якщо такого термометра немає, робіть так, як я. Змішуємо в каструльці воду, цукор, глюкозу, мед (можна і зацукрований, розтоплювати не обов’язково – я такий і брала) і ставимо на сильний вогонь. Як тільки суміш закипить, варимо її до 145 градусів (при наявності термометра).
  • Щоб сироп не зацукрився, можна додати на кінчику ножа лимонної кислоти.
  • Якщо ви такі ж “щасливці” як і я, тобто без такої розкоші, тоді варимо сироп не більше 12 хвилин, і не менше 10 хвилин на сильному вогні. Це дуже важливий момент, тому що якщо сироп не доварити, то нуга не застигне. Варіння сиропу – найголовніша частина приготування нуги. Потрібно вловити момент, коли сироп густіє, але ще не став карамеллю. Плити у всіх різні, тому час приблизний, але на нього потрібно орієнтуватися.
  • Коли бачите, що сироп почав густіти, капніть крапельку на дошку: якщо вона розтікається, то сироп не готовий, а якщо тримає форму, але м’яка – те, що треба. Якщо сироп переварите, будуть льодяники. Тому я, коли крапаю, прибираю на цей час каструлю з газу на дошку, на випадок, якщо не треба буде більше варити.
  • Загалом, тут потрібна практика і вправність, а десь навіть інтуїція, яка підкаже, що сироп готовий – пробуйте, і все вийде, тим більше, що результат вартий усіх хвилювань.
  • Поки вариться сироп, нагріємо духовку і злегка просмажимо в ній мигдаль. Залишимо його в духовці, мигдаль потрібен нам теплим. Тільки не спаліть його, бо це відбувається дуже швидко.
  • Білки зібиваємо з дрібкою солі до стійких піків.
  • Киплячий сироп тонкою цівкою вливаємо у збиті білки, продовжуючи збивати.
  • Потім додаємо ванілін і продовжуємо збивати 10-15 хвилин. Я збивала 15 хвилин.
  • Поки міксер збиває, приготуємо форму для нуги: в прямокутну форму (не більш 24×34, інакше нуга буде занадто “плоскою”) спочатку кладемо харчову плівку, а потім вафельні коржі. Плівка потрібна нам для того, щоб після застигання без проблем вийняти нугу з форми. Можна заливати нугу у силіконову форму, тоді вафель не треба: нуга добре відстає.
  • Після закінчення збивання повинна вийти густа, блискуча біла маса, схожа на збиті білки. Тепер додаємо теплий мигдаль (теплий, тому, що якщо додати холодний, нуга буде швидко застигати) і акуратно перемішуємо масу.
  • Викладаємо масу в підготовлену форму і гарненько її розрівнюємо. Накриваємо вафельними коржами.
  • Ставимо нугу під прес (щоб вафельні коржі добре приклеїлися) і залишаємо на ніч. Вранці знімаємо прес, розрізаємо і пригощаємося. Можна облити розтопленим шоколадом. Виходить дуже смачно!

Рецептом поділилася bagira13

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook