Новий рік, родинні та релігійні свята, день народження, святкування особливої події – за такої нагоди хочеться побалувати близьких делікатесами, наприклад, червоною ікрою. Зазвичай з нею роблять бутерброди: мастять скибку батона або грінку маслом, кладуть ложечку ікри, прикрашають скибочкою лимона або гілочкою петрушки.
Але ж багатьом хочеться приготувати щось особливе, красиве, таке, що запам’ятається. Адже продукт недешевий, а бутерброди – це досить банально. У такому разі пропонуємо зробити мінізакуски з ікрою. Варіантів приготування і подачі дуже багато! Це не тільки красиво, а по-новому смачно і набагато цікавіше.
-
Святкові закупи: на що звернути увагу, вибираючи червону ікру
Бутерброди по-панськи
Багет, червона ікра, масло, сир (можна із зеленню), дрібні очищені креветки, кріп. Відварити креветки 1-2 хв в киплячій воді, відцідити. Нарізати багет скибочками, вирізати кружечки, підсушити з обох боків на чистій сковороді або в духовці, намастити боки тонким шаром масла, обваляти в подрібненому кропі. Потім на кожен кружечок намастити сир, викласти ікру, а посередині – креветку.
Канапе з червоною ікрою “на шубці”
1 багет, 100 г червоної ікри, 100 г твердого сиру, 2 варені яйця, 2 ст. ложки майонезу, сіль, перець. Багет нарізати скибками та підсушити на сухій сковороді до золотистого кольору. Сир і яйця натерти, змішати з майонезом, посолити і поперчити. Викласти на скибки багета гіркою, зробити вм’ятинку посередині і викласти в неї по 0,5 ч. ложки ікри. Прикрасити гілочкою кропу.
Тарталетки з ікрою, м’яким сиром та кропом
20 тарталеток, 100 г м’якого сиру, 20-30 г масла, 100 г червоної ікри, кріп. Збити сир, посічений кріп і масло. Заповнити тарталетки (можна за допомогою кондитерського мішка з фігурною насадкою) на 2/3 сирною масою, зверху покласти ікру і прикрасити гілочками кропу.
Тарталетки з ікрою, крабовими паличками, ананасом і часником
10 тарталеток, 120 г крабових паличок, 50 г твердого сиру, 2 ложки червоної ікри, 1 зубець часнику, 1 кільце консервованого ананаса, 1-2 ст. ложки майонезу. Крабові палички та ананас дрібно порізати, додати натертий сир і вичавлений часник, трохи солі і майонез, перемішати. наповнити тарталетки, зробити заглиблення, викласти в нього ікру.
Воловани з ікрою та вершковим сиром
500 г листкового тіста, 150 г вершкового сиру, 80-100 г червоної ікри, 1 жовток. Розморозити тісто і розкотити його товщиною близько 5 мм. Чаркою вирізати кружечки. Корком вирізати у половини кружків серединки, акуратно їх дістати, щоб вийшов бублик. Розкласти кружки на деко, застелене пергаментом, змастити їх збитим жовтком, а зверху покласти “бублики”, злегка притиснути, змастити жовтком. Поставити в розігріту до 200 ОС духовку, пекти до зарум’янення, приблизно 15 хв. Охолодити, начинити вершковим сиром, прикрасити ікрою та зеленню.
Тарталетки з авокадо та ікрою
10-15 тарталеток, 2 авокадо, 100 г вершкового сиру, 1 б. ікри, сік та цедра одного лайма, листя салату, сіль. Авокадо почистити, розтерти його з цедрою до стану пюре, додати вершковий сир, сік лайма, сіль. За допомогою кондитерського мішка викласти у тарталетки, прикрасити ікрою та листям салату.
Варіанти формування і подачі закусок з ікрою