Святкові закупи: на що звернути увагу, вибираючи червону ікру

Ікра для більшості українців – делікатес. Вона на столі на ювілеї, дні народження, родинні та великі свята. Важко уявити без неї і Новий рік. Ці кілька лайфхаків допоможуть вам вибрати смачну, не зіпсовану, справжню червону ікру.

Прийнято вважати, що справжня ікра, а до того ж і найцінніша, – чорна. Її здобувають тільки з осетрових: білуги, осетра, севрюги. Але всі ці види є в списку тих, що під загрозою вимирання.

Ікра будь-якої неосетрової риби позначається написом на етикетці. Наприклад, «Лососева ікра», до якої також належить червона ікра горбуші, кети, кижуча, форелі, атлантичного лосося (сьомги). Вона може відрізнятися методом обробляння: малосольна (вміст солі менш як 5%), солона (до 8% солі), пресована (дуже солона), пастеризована (пройшла термічне обробляння), консервована (з додаванням харчових консервантів).

Червона ікра – джерело важливих мікроелементів: лецитину, вітаміну E, D, групи B і A, фосфору, заліза. Ікора нейтралізує шкідливий холестерин, покращує обмін речовин, нормалізує рівень цукру в крові, сприяє утворенню еритроцитів, знижує ризик серцево-судинних захворювань, підтримує нервову систему й розумову діяльність, зміцнює імунітет, а також покращує потенцію – посилює потяг і стимулює вироблення статевих гормонів у чоловіків. Продукт добре впливає на шкіру – розгладжує, освіжає, повертає їй здоровий колір.

Перевіряємо якість червоної ікри: корисні лайфхаки

Ікра кети – велика, помаранчева з червоним вкрапленням, ніжна на смак. Ікра горбуші – середня, світло-помаранчева, з гіркуватим присмаком. Ікра кижуча – маленькі ікринки яскраво-оранжевого забарвлення. Ікра нерки – дрібна, темно-червона, гірчить і має сильний запах.

Упаковка

Уважно розгляньте упаковку: на ній не повинно бути ніяких видимих ​​дефектів. Прозора тара найбільш надійніше – крізь неї ікру можна розглянути. Жерстяна баночка не повинна бути роздутою або прогинатися під тиском пальця – це явні ознаки того, що продукт всередині зіпсований. Ще один спосіб перевірки – струсити баночку і прислухатись. Якщо почуєте звук, що булькає, значить всередині багато рідини, багато ікринок, що лопнули, що не свідчить про якість продукту. Маркування на кришці повинно бути проштамповане зсередини.

Бляшанка

Вибрати ікру в бляшанках найскладніше, адже ви позбавлені можливості подивитися і скуштувати те, що всередині. Тому зверніть увагу на маркування: «ГОСТ» означає, що продукт російського виробництва, «ТУ» – українського. Зверніть увагу на дату виготовлення – вона повинна бути витиснута зсередини. Якщо навпаки, найімовірніше, це підробка. Маса має бути однорідна, без згустків, плівки й різкого неприємного рибного запаху, ікринки цілі, пружні й окремі.

Скляна банка

Тут уже простіше, просто дивіться, чи є дата виготовлення й упакування. Запам’ятайте: риби родини лососевих нерестяться з липня до вересня. Тобто хорошу сировину заготовляють найпізніше на початку жовтня.

Тепер оцініть сам продукт. Велика зерниста ікра з червоним кольором – уже ознака якості. Огляньте її на світлі, щоб перевірити, чи немає ікринок, що луснули, або осаду. Відтак перекиньте банку – вміст не повинен відразу сповзати по стінках. Якщо таке спостерігаєте, значить, у продукті забагато рідини.

На смак

Добре купувати ікру на вагу, адже завжди можна попросити продавця дати її скуштувати. Подивіться, понюхайте, стисніть пальцями – ікра має бути чистою, прозорою, із темно-оранжевою або червоною цяткою. Також ви обов’язково відчуєте запах свіжої риби. Якщо відчуваєте надто виражений запах, то це означає, що виробник використовував неякісну сировину або допустився помилок під час зберігання.

Скуштуйте делікатес: солонуватий смак або навіть із солодкими нотками – це добре. Кислинка – погано. Йдіть від такого продавця. Пам’ятайте, що деякі сорти гірчать, і це нормально.

Ціна

Не ведіться на супервигідні акції. Якісна ікра не може коштувати дешево. Якщо ви бачите велику знижку або текст “купи дві банки – отримай третю в подарунок”, велика ймовірність, що перед вами підробка. Ризик зростає, якщо ви замовляєте продукт через інтернет.

Купуйте ікру тільки в перевірених магазинах. Зайве говорити про відсутність будь-яких гарантій в кіоску на ринку. Мережеві супермаркети і спеціалізовані магазини – ось, де варто купувати. Це відноситься і до онлайн-магазинів. Замовляючи ікру онлайн, дивіться, щоб на сайті було достатньо інформації і про продукт (виробник, склад, термін придатності), і про самого продавця (повна назва компанії, телефон, фізична адреса, е-мейл).  

Склад

Добре вивчіть етикетку і склад. Що докладніша інформація про продукт, то краще. Обов’язково має бути зазначено вид ікри, точніше, вид риби сімейства лососевих – горбуша, кета, форель, нерка і т.д. У складі хорошої ікри будуть тільки два інгредієнта – ікра і сіль. Іноді виробник додає трохи олії. Це робиться, щоб ікринки не злипались. А ось якщо побачите в складі Е239 (уротропін), від покупки краще утриматись. Хоча цей консервант не заборонений в Україні, він не є корисним для здоров’я.

Виробник

Зверніть увагу на країну-експортера. Раніше велика частина ікри надходила до нас з Росії, але в останні роки ввезення продуктів з РФ заборонено. І хоча до цих пір російську ікру можна знайти, особливо в інтернеті, знайте, що це контрабандний товар. Так що проконтролювати умови його транспортування, фасування та зберігання годі. Крім того, часто під виглядом російської ікри пропонується фальсифікат. Щоб бути впевненим у якості, купуйте ікру, привезену з США. Розфасовують її вже тут, в Україні, і виробник повинен бути обов’язково зазначений на упаковці.

Не бійтеся брати заморожену

Не бійтеся купувати заморожену ікру – це корисний і якісний продукт. Так, ікра дикого лосося, що водиться в водах американського штату Аляска, заморожується відразу після вилову риби з додаванням невеликої кількості солі. При правильній розморожуванні така ікра зберігає всі свої корисні властивості. Вам достатньо просто перекласти упаковку з морозильної камери в холодильник на 10-12 годин і, вуаля, найсвіжіша ікра до вживання готова!

Як не купити підробку

Найпопулярніша – ікра горбуші. Рожево-помаранчеві ікринки в діаметрі від 3 до 5 мм. Найбільші ікринки – у кети і чавичі (6-7 мм). Відрізнити їх можна за кольором – ікра кети помаранчево-червона, а чавичі – насичено-червона. Найдрібніші ікринки – у нерки і форелі (від 2 до 3 мм в діаметрі). Враховуйте, що в ікринки будь-якого виду риби є невелика темна точка – зародок. В желатинових підробках цього зазвичай немає. Крім того, підроблені ікринки, виготовлені з желатину, відрізняються ідеальною формою і однорідним кольором. Коли ви будете їсти таку ікру, то ікринки не будуть лопатись, а сплющуватись та липнути до зубів, а запах у них буде різкий, оселедцевий.

Якщо після всіх лайфхаків залишилися сумніви, ознайомтеся з рейтингами виробників. Досить просто поґуґлити й простудіювати інформацію з кількох джерел. Аналіз різних марок здійснюють як державні установи, так і незалежні організації. Ви побачите списки з зазначенням сорту, кольору, об’єму, ціни, а також описом тари й навіть лабораторним висновком. Не буде зайвим ознайомитися з відгуками споживачів.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook