Не потрібно довго молитися, щоб Бог вас почув

Деякі християни відмовляються від молитви, тому що вважають, що Бог засікає тривалість молитви й оцінює наше красномовство. Ні, це не так. Короткі молитви мають таку ж силу, як і довгі.

Колись я думав, що молитви мають бути довгими, розтягнутими й інтенсивними, щоб вони були почуті. Я тиснув на себе. Я навіть пробував протягом десяти днів відмовлятися від їжі і постійно молитися. Але коли я зріс духовно, то зрозумів, що на молитви іноді швидко отримую відповідь, навіть якщо вони короткі.

Одного разу я стояв у своєму дворі під час сильного шторму і просив Бога відвернути торнадо. У мене не було часу молитися годинами. Стихія нас оминула, і ми врятувалися.

Кілька тижнів тому мені знадобилося 15 000 доларів на один із моїх благодійних проектів. Того дня, коли я молився про це, хтось подзвонив мені і сказав, що хоче віддати половину необхідної суми. Через два дні зателефонувала людина, з якою я не спілкувався більше 30 років, і сказала, що хоче віддати другу половину.

Боже Слово сповнене коротких молитов

Мені пригадався Псалом 138:3, де говориться: «Того дня, коли я кликав, Ти відповів мені». Боже Слово сповнене коротких молитов. Мойсей помолився найкоротшою молитвою в Старому Завіті, коли його сестра Міріам була вражена проказою. Він молився: «Боже, зціли її, молю!» (Числа 12:13).

Апостол Петро отримує нагороду за найкоротшу молитву в усій Біблії. Коли він тонув у хвилях Галілейського моря, він говорив до Ісуса: «Господи, спаси мене!» (Мат. 14:30), а потім вони з Ісусом пішли назад до човна по воді.

Коли я розмірковую про апостола Павла, який, безсумнівно, є авторитетом у Новому Завіті щодо потужної молитви, я бачу, що він не лише дотримувався посту і молився годинами, але також звертав до Бога багато коротких прохань.

Він сказав ефесянам: «Тому я… не перестаю дякувати, згадуючи про вас у своїх молитвах» (Еф. 1:15-16б, ESV). Він сказав солунянам: «Ми завжди дякуємо Богові, постійно згадуючи вас у наших молитвах» (1 Сол. 1:2). І він написав Филимону: «Я завжди дякую Богові моєму, згадуючи про тебе в своїх молитвах» (Фил. 1:4, НАНБ).

Короткі молитви мають силу

На прочитання псалма в середньому потрібна лише хвилина-дві, а псалом 117 — найкоротший псалом — займає лише дев’ять секунд. Молитва Явіса ще менша: «Коли б ти мене благословив та розпросторив мої межі, коли б рука твоя була зо мною й ти оборонив би мене від напасти, щоб я не бідував!» (1 Хроніки 4:10).

Я не кажу, що молитися годинами неправильно. Деякі ситуації вимагають терпіння, наполегливості та духовної боротьби — ось чому молитву порівнюють із муками пологів. Але деякі християни відмовляються від молитви, тому що вважають, що Бог засікає тривалість молитви й оцінює наше красномовство. Ні, це не так.

Він вітає навіть найпростіші прохання. У Біблії сказано, що Він чує наші «крики» (див. Пс. 18:6). Іноді в молитві навіть немає слів! Насправді це може бути незрозумілий стогін або просто просте «Ісусе!»

Переглядаю фото і молюся

Кілька років тому я мав звичку молитися за певних людей, використовуючи фотографії, які я зберіг у своєму смартфоні. Під час ранкової тиші я переглядаю ці зображення й молюся за свою родину, близьких друзів і людей, яких я наставляю. Іноді я зупиняюся і молюся за особливі потреби цих людей. В інший час я просто називаю їхні імена і прошу Бога благословити їх і сприяти духовному зростанню.

Потім я переходжу до наступного набору фотографій і згадую ці імена. Я не можу відстежувати всі отримані відповіді на молитви, тому що я просто згадував людей у молитві. Деякі з них одружилися; деякі народили дітей після боротьби з безпліддям; інші отримали громадянство США; інші знайшли роботу. І деякі з них були зцілені від різних фізичних проблем. (Зараз я молюся за одного друга, Гері, який потребує зцілення від головного болю, мігрені. Будь ласка, згадайте його ім’я у своїх молитвах!)

Не ускладнюйте молитву

Ісус просто запрошує нас поділитися з Ним нашими потребами, і Він із задоволенням відповідає нам. Коли апостол Павло запрошував нас «неперестанно молитися» (1 Фес. 5:17), він закликав нас насолоджуватися щоденною розмовою з Богом.

Молитва має бути радісною звичкою, а не виснажливим тягарем.

Сподіваюся, ви перестаєте рахувати дивовижні відповіді Господа на ваші молитви.

Автор – J. Lee Grady, керівник проекту Mordecai Project, міжнародне служінням, яке захищає жінок і дівчат від насильства

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook