Склад липового цвіту
У квіточках липи міститься величезний перелік речовин, більшості з яких ця рослина і зобов’язана своїми цілющими якостями. В липі є ефірна олія – її аромат чути під час цвітіння дерева і зумовлений він наявністю фарнезолу. Вітамінами у складі липового цвіту є аскорбінова кислота (вітамін С) і каротин (провітамін А).
Також рослинна сировина містить:
- сапоніни;
- глікозид гесперидин;
- глікозид тіліацин;
- цукор;
- дубильні речовини.
Варто відзначити маловідомі властивості липового цвіту: в дозрілому вигляді він (тобто плоди) містить до 58% олії, смак якої нагадує персикову або мигдальну. Аромат липи затребуваний в парфумерній та алкогольної промисловості, де для надання запахів парфумів і лікерів використовують її ефірну олію.
Користь липового цвіту
Максимально розкриваються цілющі властивості липового цвіту, якщо приймати його у вигляді відвару, настою або чаю, завареного традиційним способом.
Якщо пити чай з липою при застуді або грипі, швидко зникають симптоми інтоксикації і знижується температура, сон стає міцним і зціляючим. Бронхіт, трахеїт, сухий кашель ефективно лікуються липовими квітками, завареними в термосі. При фарингіті або ангіні теплим відваром полощуть горло.
При невралгіях, безсонні, мігрені і просто головном болю, липовий чай працює як безпечне заспокійливе і позбавляє від недуги. Цей ж засіб оцінять гіпертоніки, бо корисні властивості липового цвіту полягають ще і в нормалізації артеріального тиску. А здатність боротися з аритміями робить квітки липи універсальними природними ліками від більшості серцево-судинних розладів.
Для лікування суглобів, коли липа цвіте, потрібно наламати віників. Віник (гілки з листям і квітками) покласти в простору каструлю, залити окропом і потримати на маленькому вогні хвилин 30.
Робити це краще вранці, а ввечері підігріти до приємної температури і опустити туди ноги (бажано, щоб щиколотки теж були у воді). Вкрити ковдрою, щоб все було закрито, і посидіти так хвилин 30-40. Робити це протягом 3-4 днів. Відвар використовувати один і той же. Він настоюється і стає тільки міцнішим. Але протягом цих 30-40 хвилин постійно підливати гарячу воду.
Після закінчення процедури одягнути теплі, вовняні шкарпетки і в ліжко. Цей відвар витягне сoлі з усіх cyглoбів. А парили то ми тільки ніжки! Коли це проходить — навіть не помічаєш. Начебто і не бoліло нічого!
Липа як джерело молодості
Досвід багатьох поколінь показує, що липовий чай позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує синтез соляної кислоти в шлунку і викид жовчі в дванадцятипалу кишку. Ці корисні властивості липового цвіту тісно пов’язані з його здатністю прискорювати обмін речовин, виводити з організму токсини і діяти як антиоксидант.
Таким чином, чай з липи допомагає налагодити механізм травлення, що позитивно впливає на стан організму в цілому, сприяє схудненню, а за деякими даними – навіть зникненню целюліту.
Інші властивості
Так як липова сировина дає сечогінний ефект, приймати відвари і настої з них лікарі рекомендують при лікуванні пієлонефриту, каменях у нирках, циститі.
Липа сприяє швидкому затягування ранок: її регенеруючі, протинабрякові та бактерицидні властивості актуальні при боротьбі з фурункульозом, опіками та іншими ушкодженнями шкіри.
Будьте обережні
Крім очевидної користі, липовий цвіт може принести і шкоду, якщо користуватися сировиною, зібраною у неблагополучному з точки зору екології районі. Найкраще заготовляти квітки далеко від міста, при цьому будучи впевненими в нормальному радіаційному фоні. Зручно купувати липу в аптеці.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!